Erä

Hirvieläinkolarit lisääntyivät – valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden kanssa kolaroitiin yli 12 000 kertaa, toukokuussa liikenteessä pitää varoa etenkin kauriita

Hirvien osuus onnettomuuksissa on laskenut, viime vuonna sattui 1 500 hirvikolaria.
Ari Ahlfors
Pienten hirvieläinten, eli metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen osuus onnettomuuksissa on koko ajan kasvanut.

Hirvieläimet lähtevät liikkeelle talven jälkeen ja varsinkin metsäkauriit aiheuttavat toukokuussa paljon onnettomuuksia. Teillä kannattaa olla nyt erityisen varovainen ja kiinnittää huomiota varoitusmerkkeihin, tiedottaa vakuutusyhtiö Fennia.

Hirvieläinkolarit ovat lisääntyneet joka vuosi. Viime vuonna sattui yli 14 000 hirvieläinonnettomuutta, mikä on jälleen uusi ennätys. Ilman koronan vaikutuksia liikenteeseen erityisesti viime keväänä määrä olisi voinut olla vieläkin suurempi.

Yli 7 000 kolaria tapahtui valkohäntäpeurojen ja yli 5 000 metsäkauriiden kanssa. Pienten hirvieläinten osuus onnettomuuksista on koko ajan kasvanut.

Hirvien osuus on puolestaan laskenut ja viime vuonna sattui 1 500 hirvikolaria. Onnettomuuksia sattuu erityisesti Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

"Loppuvuodesta varoitetaan usein hirvieläimistä ja se onkin tilastojen valossa kaikkein onnettomuusaltteinta aikaa. Keväällä on kuitenkin syytä olla erityisen tarkkana tien päällä, sillä onnettomuuksia sattuu toukokuussa tuplasti huhtikuuhun verrattuna", sanoo Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalveluista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen tiedotteessa.

Onnettomuuksien suurta määrää selittää eläinten luonnollinen liikehdintä keväällä talven jälkeen. Sen lisäksi, että valkohäntäpeurat, metsäkauriit ja hirvet liikkuvat paljon ravinnon perässä, erityisesti metsäkauriit ajautuvat teille reviiritaisteluiden seurauksena. Muita syitä eläinten liikkumiselle on lisäksi vasojen jääminen omilleen, jolloin ne saattavat hortoilla teille.

"Hirvieläinonnettomuudet näkyvät myös Fennian korvaustilastoissa, ja niiden määrä on jatkuvasti kasvussa. Viime vuonna korvattiin yli 1 400 vahinkoa. Keskimäärin korvauksen määrä oli noin 3 500 euroa, mutta hintahaitari on luonnollisesti hyvin laaja. Yhteensä hirvieläinvahinkoja korvattiin noin 5,5 miljoonalla eurolla viime vuonna", Pöyhönen kertoo.

Eläinonnettomuuksissa kuoli viime vuonna 3 ihmistä ja 146 loukkaantui. Loukkaantuneiden määrä on laskenut viime vuosina.

Fennian Pöyhönen toteaa tiedotteessa, että tilannenopeus on ratkaiseva, kun hirvieläin tulee yllättäen eteen.

"Mitä kovempi vauhti, sitä pidempi on jarrutusmatka. Hirvieläimiä liikkuu usein alueilla, joilla teiden nopeusrajoitukset voivat olla 80 tai 100 kilometriä tunnissa. Hirvistä ja kauriseläimistä varoittavat merkit sijoitetaan harkitusti sellaisiin paikkoihin, joissa tilastojen mukaan liikkuu enemmän hirvieläimiä. Silloin kannattaa vähentää nopeutta."

Lue lisää:

Joka kolmas autoilija on ollut läheltä piti -tilanteessa hirven tai peuran kanssa – kolaririski kasvaa erityisesti syksyllä

Osaatko toimia oikein, kun eläin tulee tielle? Asiantuntija muistuttaa, ettei omalla toiminnalla pidä lisätä riskejä

Hirvieläinkolarin vaara vaanii myös kesällä – jos eläin lähtee karkuun, muista aina jättää näkyvä merkki kolaripaikalle

Lue lisää

"Metsästysvuokrasopimuksiin kirjaus tyydyttävästä hirvieläintiheydestä" – viljelijä ehdottaa paikallista tuottajayhdistystä sopijatahoksi päättämään peurojen pyynnistä

Riistakeskus menetteli virheellisesti peuralupa-asiassa – luvanhakija valitti ja hallinto-oikeus kumosi riistakeskuksen päätöksen

Lukijalta: "Hirvieläinkantaa on leikattava nopeasti ja paljon – myös laki vaatii pikaisia muutoksia"

Hirvieläinkantaa leikattava – vaatii lakimuutoksia