Erä

Petoyhdyshenkilö: "Uusia susihavaintoja ei ole kertynyt" – Kalajoen seudulla susia havaittiin viimeksi noin kuukausi sitten, keväällä havaintoja karttui viikoittain

”Viime viikot ovat olleet rauhallisia, uusia susihavaintoja ei ole kertynyt”, Mika Ängeslevä kertoo. Hän on Kalajoen-Alavieskan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö.
Markku Vuorikari
Kalajokilaaksossa liikkunee kaksi susiparia. Kuvituskuvan sudet ovat Ähtärin Eläinpuistosta.

Viimeisimmät susihavainnot Kalajoen seudulta ovat noin kuukauden takaa, toukokuun loppupuolelta.

”Huhti–toukokuussa susia havaittiin viikoittain", Mika Ängeslevä kertoo.

Jälkien perusteella Kalajoella ja lähitienoolla jolkutteli talvella ja keväällä neljä sutta: kaksi sutta Kalajoen pohjoispuolella ja kaksi joen eteläpuolella.

Jäljissä oli selvät kokoerot, joten Kalajokilaaksossa liikkunee kaksi susiparia.

”Ja voi olla niin, että nyt on pesintä menossa”, Ängeslevä sanoo heinäkuun alussa.

Varmaa se ei kuitenkaan ole, hän korostaa.

”Mitään havaintoja pesueistakaan ei ole.”

DNA-jäljityksen perusteella yksi Kalajoen suunnan susista on naaras, joka vuonna 2019 oleskeli Varsinais-Suomessa Pöytyällä.

Lue lisää:

Sudet iskivät lammaslaumaan ankarasti viime kesänä: laitumelle vietiin yli 70 lammasta, kotiin saatiin 24 – Letolla laidunnetaan taas

Suden kannanhoidollista metsästystä vaativat kunnat odottaneet turhaan vastauksia ministereiltä: "Mielellämme kävisimme keskustelun Pohjois-Pohjanmaan susitilanteesta"

Lue lisää

Kettukarkki tyynyllä odottaa sammuttajaa, kun lepovuoro metsäpalon sammuttamisesta alkaa

Etelä-Savon pelastuslaitoksen "sammutustraktorit" suuntasivat sammuttamaan Kalajoen jättipaloa – "Näillä sitä miesvoimaa säästetään"

Kalajoen maastopalo leviää erittäin nopeasti latvapalona

Kalajoen maastopaloa sammutellaan vaikeassa maastossa päiviä – savua levisi liki sadan kilometrin päähän, sammutustöihin osallistuneelle lukuisia ampiaisenpistoja