
Hunajayrityksen reseptinikkari kannustaa luovaan hunajankäyttöön – ”Jos miettii, mikä maku tästä puuttuu, aina voi heittää hunajaa sekaan”
Hunajaa voi käyttää kaikkeen ruuanlaittoon ja leivontaan sekä makeuttajana että mausteena. Silja Oksanen on leiponut jopa kakun ilman valkoista sokeria.Joskus kesätyö voi johtaa uusille urille. Näin kävi Silja Oksaselle, joka pestattiin 2022 Lappi-Hunajalle kesäksi mehiläisiä hoitamaan.
Yrittäjä Pasi Seikkula huomasi kuitenkin pian, että kesätyöntekijä oli taitava paitsi mehiläisten, myös kameran ja kauhan kanssa.
Silja Oksasesta onkin tullut Lappi-Hunajan reseptinikkari, valokuvaaja ja some-vastaava. Hän kehittelee hunajaisia reseptejä omassa kotikeittiössään.
Oksanen on todennut, että hunajaa voi käyttää jotakuinkin kaikkeen ruuanlaittoon ja leivontaan sekä makeuttajana että mausteena. Hunaja on hieman makeampaa kuin sama määrä valkoista sokeria, joten leivonnassa desilitra sokeria korvautuu noin 0,8 desilitralla hunajaa.
Kuten viineissä, hunajassa maistuu sekin, onko satovuosi ollut vaikka kuiva tai sateinen. Lappi-Hunajan Silja Oksanen kehottaa maistelemaan eri hunajia ja miettimään, minkä maku sopisi parhaiten mihinkin ruokaan. Kuva: Suvi EloHunajauransa aikana Oksasen keittiössä ei ole juurikaan valkoista sokeria kulunut, sillä hän on kokeillut korvata jopa kokonaisen kakkutaikinan sokerimäärän hunajalla.
”Pelkällä hunajalla leivotuista leivonnaisista ei tule ihan niin kuohkeita kuin sokerileivonnaisista, mutta kokeilemalla oppii lisää.”
Hunaja venyy paljon muuhunkin kuin makeuden antajaksi, sillä mausteena hunaja taittaa karvautta, loiventaa happamia makuja ja korostaa esimerkiksi kasvisten, lihan ja kalan omaa makua.
”Jos miettii, mikä maku tästä puuttuu, aina voi heittää hunajaa sekaan”, Oksanen tiivistää.
Kun hunajaruuanlaiton makuun pääsee, seuraava askel voikin olla usean erilaisen hunajan hankkiminen eri tarkoituksiin. Hunajaa voi maistella kuin viiniä ja miettiä, mikä maku sopii minkäkin kanssa. Ehkäpä tumma ja vahvanmakuinen hunaja sopiva riistan makukumppani ja keveä kukkaishunaja omiaan kesädrinkkiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








