Kotimaa

Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut 67-vuotiaana

Nopola kirjoitti noin 80 kirjaa ja muun muassa elokuvakäsikirjoituksia.
Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen. Kuvassa Nopola Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvan mediatilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2019. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut. Kustantamo Tammi ilmoitti, että 67-vuotias Nopola kuoli vaikeaan sairauteen keskiviikkona Helsingissä.

Palkittu kirjailija tunnetaan muun muassa Eilasta ja Rampesta kertovista hämäläistarinoista. Lastenkulttuuriin hän teki yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa vuodesta 1989 lähtien lähtemättömän vaikutuksen kirjasarjoilla Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä. Molemmista sarjoista on myös tehty suosittuja elokuvia.

Työuransa Sinikka Nopola aloitti toimittajana Helsingin Sanomissa. Vapaaksi kirjoittajaksi ja toimittajaksi hän siirtyi vuonna 1985. Hänen esikoisteoksensa Teepussit ilmestyi 1987.

Sinikka Nopolan elämäntyö käsittää muun muassa noin 80 kirjaa, lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä ja kuunnelmia.

Sinikka Nopola syntyi 26. marraskuuta 1953 Helsingissä ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Tampereella. Aikuisena hän asui Helsingissä, mutta mökkeili koko ikänsä Vesilahden Narvassa, missä hän myös kirjoitti suuren osan tuotannostaan.

Tammen mukaan Sinikka Nopolan uskomaton energia, idearikkaus ja aktiivinen työvire säilyivät loppuun asti.

Lue lisää

Nopolan sisarukset poimivat tarinansa arjesta ja lapsuuden kokemuksista: "Opettaja raivostui, rutisti piirustukseni ja heitti sen kaaressa roskakoriin"

Kirja-arvio: Seikkailut kanan kanssa ovat taattua jatkoa Heinähattu ja Vilttitossu -sarjaan

Elokuva-arvio: Uusi ja hyväntuulinen Risto Räppääjä -elokuva asettaa vastakkain älyn ja muskelin

Kirja-arvio: Nopolan siskokset ammentavat kirjoihinsa aineksia omasta elämästään – Risto Räppääjän innoittajana pakastimesta vahingossa syödyt jäätelöt