Kaalia keittoon, pataan ja salaattiin
Kyssäkaalipadan kauniit kyssäkaalilastut muistuttavat ulkonäöltään parmesaanijuustolastuja. Kuva: Viestilehtien arkistoEnergiaa kaalissa on vähän, mutta paljon makua ja vitamiinia.
Päivän C-vitamiinitarpeen saa tyydytettyä kaalilla helposti. Siihen riittää 16 grammaa lehtikaalia, 35 grammaa parsa- tai kukkakaalia ja 50 grammaa valko- tai punakaalia.
Kaalien hyviin puoliin kuuluvat myös niiden sisältämät kuidut.
4 annosta
1 (noin 300 g) kyssäkaali
noin 300 g maustamattomia broilerisuikaleita
1 rkl voita
1 pieni purjo
2 porkkanaa
2 perunaa
1 tlk ananaskuutioita
1 rkl siirappia
2 rkl soijakastiketta
noin 1 1/2 dl ananaslientä ja vettä
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
(suolaa)
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia
Pinnalle
kyssäkaalilastuja
Leikkaa kuorittu kyssäkaali kuutioiksi. Halkaise purjo, huuhtele ja leikkaa suikaleiksi. Suikaloi kuoritut porkkanat ja perunat. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti voissa padan tai kattilan pohjalla. Lisää joukkoon kasvikset ja ananaskuutiot, sekoittele hetki. Lisää siirappi, ananasmehu-vesiseos, soijakastike ja mausteet. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia.
Tarkista suolan määrä ja lisää runsaasti persiljasilppua. Vedä kuoritusta kyssäkaalista perunankuorimaveitsellä lastuja koristeeksi.
4–5 annosta
2 porkkanaa
1 (300 g) kyssäkaali
puolikas (150 g) kurkkua
1 prk (200 g) raejuustoa
Pinnalle
mustapippurirouhetta, vaaleaa balsamikastiketta
Raasta kasvikset. Valuta raejuusto. Asettele raasteet omiksi ryhmikseen tarjolle. Jauha myllystä mustapippuria pinnalle. Valuta hiukan vaaleaa balsamikastiketta vielä pinnalle.
4–5 annosta
1 (n. 1 kg) kukkakaali
1 (n. 300 g) kyssäkaali
10 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl voita
400 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1/2 tl suolaa
1/2 tl jauhettua mustapippuria
2 dl ruokakermaa
1 pussi (150 g) punaleimaista emmentalraastetta
Paloittele kukkakaali. Kuori ja leikkaa kyssäkaali kuutioiksi. Keitä kaalit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, noin viisi minuuttia. Valuta kasvikset siivilässä ja siirrä voideltuun uunivuokaan.
Kuumenna voi paistinpannussa. Paista siinä jauheliha ja hienonnettu sipuli. Mausta. Lisää ruokakerma ja puolet juustoraasteesta. Kaada lihaseos vuokaan ja nosta kaaleja hieman näkyviin.
Paista 225 asteessa 15 minuuttia. Lisää loppu juustoraaste ja kuorruta 5–10 minuuttia.
4 annosta
1 (n. 500 g) kukkakaali
3-4 lehtikaalinlehteä
2 porkkanaa
pala tuoretta inkivääriä
1 sipuli
3 rkl voita
1 rkl punaista currytahnaa
1 tl garam masala mausteseosta
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl suolaa
1 prk (2,5 dl) limen ja kookoksen makuista ruokakermaa
Irrota kukkakaalin nuput irti toisistaan ja hienonna kanta. Suikaloi lehtikaalit, ota kova keskiruoti pois. Kuutioi porkkanat, inkivääri ja sipuli.
Sulata voi pannulla ja lisää currytahna, juustokumina ja garam masala. Kuumenna mausteita hetki ja lisää kasvikset. Pyörittele hetki ja lisää suola ja ruokakermavalmiste. Hauduta kypsäksi.
Tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.
4 annosta
300 g parsakaalia
500 g kukkakaalia
vettä, merisuolaa
Kuorrutuskastike
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
100 g punaleimaemmentalraastetta
1 keltuainen
Keitä paloitellut kaalit suolalla maustetussa vedessä sopivan kypsäksi.
Valuta ja levitä voideltuun uunivuokaan.
Valmista kuorrutuskastike. Kiehauta jauhot voissa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Mausta ja lisää juustoraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut.
Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon keltuainen. Kaada kastike parsakaalin päälle. Kuorruta 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa lisäkeruokana tai sellaisenaan pikkuruokana tuoreen leivän kanssa.
4 annosta
1 pieni (300 g) kukkakaali
1 pieni (200 g) parsakaali
2 sipulia
3 vaaleaa leipäviipaletta
1 l vettä
1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
2 oksaa tuoretta basilikaa
1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua
1 dl ruokakermaa
1/2 dl hienonnettua persiljaa
Paloittele kaalit ja sipulit. Leikkaa leivästä kuoret pois. Lisää kasvikset ja murennetut leipäviipaleet kiehuvaan liemeen. Lisää ripaus pippuria ja suolaa. Keitä kypsäksi.
Lisää suikaloitu basilika, juustomuru, kerma ja persiljasilppu. Kuumenna sekoittaen. Soseuta keitto sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
5 annosta
1/2 l perunoita
2 (150 g) porkkanaa
1 sipuli
1/2 (200 g) kukkakaalia
1/2 (100 g) kyssäkaalia
kourallinen tuoreita papuja
6 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 laakerinlehti
1 tl kokonaisia mustapippureita
kourallinen herneenpalkoja
6 dl täysmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl hienonnettua persiljaa
ruohosipulia
Lohko perunat ja viipaloi porkkanat. Paloittele kaalit ja sipuli. Napsi pavuista kannat. Lisää kasvikset kiehuvaan ja maustettuun veteen. Anna kiehua lähes kypsiksi. Lisää keittoon herneet. Sekoita jauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa. Tarjoa ruisleivän ja leikkeleiden kanssa.
Vinkki:
Paista jälkiruoaksi lettuja ja tarjoa punaherukoista tehdyn survoksen kera.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
