
- Sørøya
Ruijanpallas on herkullinen rumilus
Ruijanpallas on monen kalastajan unelmasaalis. Norjan Sørøyassa se ei kuitenkaan jää vain haaveeksi.Paikallisen ammattioppaan avulla pallaksen nappaaminen Norjassa on lähes varmaa. Trym Aasen on nuoresta iästään huolimatta kokenut kalaopas – ja ennen kaikkea taitava merenkävijä. Hänen seurassaan unelmat muuttuvat todeksi.
Aasen on norjalainen kalastusoppaan ammattiin valmistuva nuorimies, joka työskentelee Big Fish Adventures -nimisessä kalastusyrityksessä Finnmarkin rannikolla.
”Tämä alue on eittämättä yksi maailman parhaista ruijanpallaksen pyyntipaikoista. Kalastamme valikoiden. Isot emopallakset vapautetaan, ja käytämme erityisiä koukkuja, jotka mahdollistavat tämän. Suuri pallasnaaras tuottaa valtavasti jälkeläisiä, joten kalastamme kestävästi”, Aasen kertoo.
”Norjasta ei myöskään saa viedä kalaa kotiin kuin rajoitetusti, joten suurikokoisen yksilön ottaminen ei ole järkevää siinäkään mielessä.”
Ruijanpallas voi kasvaa massiiviseksi, jopa yli 200 kiloa painavaksi. Se on kampelakala, joka elää pohjoisella Atlantilla. Sørøyan vedet ovat erityisen tunnettuja juuri pallaksen pyynnistä.
Pallas on yksi halutuimmista saaliskaloista, ja Finnmarkin vesissä siitä voi kasvaa todellinen merten mörkö.
"Olen ollut Big Fish Adventuressa töissä nyt noin kaksi kuukautta. Meillä on tapana, että sopivan kokoinen, noin 30–40 kilon pallas voidaan valmistaa asiakkaalle ravintolassamme maukkaaksi illalliseksi", Aasen kertoo.
Mikä häntä motivoi oppaan työssä?
”Se, että saa olla luonnossa ja ihmisten kanssa. Itse kalastuksessa minua kiehtoo se, että teen suunnitelman pyyntiin lähdöstä, taidot mitataan – ja lopulta onnistutaan. Kun tänne asti tullaan, kyllähän jokainen haluaa saada kalaa.”
Aasen tietää mistä puhuu. Kurvaamme veneellä ottipaikoille, ja hän pyytää ensin pientä koljaa syötiksi. Aasen luottaa luonnolliseen syöttiin enemmän kuin tehdasvalmisteisiin houkuttimiin.
Kaikuluotainta seuraamalla hän etsii meren pohjasta kumpareita, joiden päällä pallakset hänen mukaansa lepäilevät.
”Pallas on opportunisti, se nappaa helpon saaliin. Poikkeavasti tai hitaasti liikkuva kala kiinnittää sen huomion. Ja kun se iskee, sen tuntee varmasti”, Aasen virnistää.
”Näillä vesillä liikkuu myös suuria turskia, jotka ovat nekin monen merikalastajan unelmasaaliita.”
Aasen työskentelee uskomattomalla tarkkuudella. Pian vapa taipuu kaarelle. Pallas tarttuu syöttiin, ja Aasen alkaa kelata meren mörköä ylös syvyyksistä. Tässä kohtaa vettä on yli sata metriä, joten kalan saaminen pintaan vaatii voimia ja sitkeyttä.
Juuri kun kala saadaan näköetäisyydelle, se sukeltaa uudelleen syvyyksiin. Sama toistuu vielä toisen kerran, kunnes kalaopas onnistuu nostamaan saaliin veneeseen.
”Tämä on täydellisen kokoinen ruokakala, joten otamme sen mukaan.”
Ja aivan kuten Aasen lupasi, paikan libanonilaistaustainen omistaja Ahmed Saab valmistaa pallaksesta illallisen, jota ei hevillä unohda.
Artikkelin aiheet Metsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat







