Nanosellusta elintarvikekelmua, massatuotanto jo mahdollista
Koivusellusta voidaan valmistaa läpinäkyvää, muovinkaltaista pakkausmateriaalia. Kalvo soveltuu esimerkiksi elintarvikepakkauksiin suojaamaan tuotteita pilaantumiselta.VTT ja Aalto-yliopisto ovat kehittäneet menetelmän, joka mahdollistaa ensimmäistä kertaa puuperäisen kalvon valmistuksen isossa mittakaavassa. Kalvoa voidaan valmistaa edullisesti rullalta rullalle -menetelmällä, jolloin valmis tuote saadaan rullatavarana eikä arkkeina.
Sellukuidut muodostuvat nanofibrilleistä, jotka ovat muutaman mikrometrin (metrin miljoonasosa) pituisia. Mitä hienompaa nanosellua käytetään, sitä läpinäkyvämpiä kalvoja siitä voidaan valmistaa.
”Uusi läpimurto on se, että nanosellusta ei enää yritetä suodattaa vettä pois, vaan se levitetään ohuelti muovifilmin päälle”, erikoistutkija Tekla Tammelin VTT:ltä kuvailee.
Kun suodatusvaiheesta päästään eroon, valmistus nopeutuu. Levitysmenetelmällä kalvosta saadaan entistä tasaisempaa.
Nanosellukalvoa on valmistettu VTT:n koelaitteilla Espoossa useita metrejä. Menetelmän kaikki vaiheet on siirrettävissä teolliseen tuotantoon.
Koeajoissa on käytetty UPM:n toimittamaa UPM Fibrilliselluloosaa. VTT ja Aalto hakevat valmistusteknologialle patenttia.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat

