Supermarjat kypsyvät tällä viikolla
Mustikka on suomalaisille mieluinen marja. Monet odottavat jo ämpärit rivissä mustikkametsään pääsyä, kun nämä luontomme tarjoamat supermarjat tällä viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa kypsyvät.
Mustikka on myös kaupallisesti tärkeä marja. Arvostus sekä kotimaassa että ulkomailla on jatkuvasti nousussa mustikan terveellisyyden vuoksi.
Eniten kaupallista merkitystä mustikalla on Oulun ja Lapin lääneissä. Satomäärät vaihtelevat suuresti vuosittain sekä alueittain.
Mustikkaa poimitaan noin 10 prosenttia sadosta. Valtakunnalliset erot ovat kuitenkin suuret: esimerkiksi Uudellamaalla ja Satakunnassa poimitaan noin 5 prosenttia, Kainuussa ja Oulun läänissä jopa 12 prosenttia.
”Poimintaa voisi tulevaisuudessa nostaa jopa 15 prosenttiin”, kertoo Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo. ”Tällä olisi hyvä vaikutus myös kansantalouteen.”
Arktiset Aromit ry:n mukaan koko Suomen aikuisväestöstä yli puolet poimii luonnonmarjoja.
Viime kesä oli erittäin hyvä mustikkavuosi: marjaa kypsyi 28,5 kiloa hehtaarilla ja sitä poimittiin noin 25 miljoonaa kiloa. Poimittujen marjojen arvo nousi noin 60 miljoonaan euroon.
Tämän vuoden sato jäänee odotettua pienemmäksi. ”Ennuste on noin 20 kiloa hehtaarilla, mutta luku voi vielä muuttua suuntaan tai toiseen”, Salo painottaa.
Mustikan terveysvaikutuksia tutkitaan kiivaasti sekä Suomessa että muualla maailmassa.
Tutkimustietoa on vielä vähän, mutta mustikka näyttäisi olevan hyödyksi ainakin verisuonille, aivoille, silmille ja aineenvaihdunnalle, kertoo erikoistutkija Riitta Törrönen. Kokeita on tehty sekä ihmisille että eläimille.
Mustikassa on runsaasti flavonoideja, joiden uskotaan olevan hyväksi terveydelle. Tämä hyvän ravintokuidun lähde sisältää myös C- ja E-vitamiinia.
”Tämänhetkinen tieto mustikan terveellisyydestä esimerkiksi muistiongelmien ehkäisyssä on erittäin mielenkiintoista”, Törrönen sanoo.
Hänen mielestään mustikka kuuluu hyvään ruokavalioon sen ennaltaehkäisevien ja terveyttä ylläpitävien ominaisuuksien vuoksi.
Mustikan viennin kohdemaat ovat muuttuneet suuresti viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo Arktiset Aromit.
Vuonna 2011 mustikkaa vietiin yli kymmeneen maahan. Yksi tärkeimmistä vientimaista on Kiina.
Suurin osa mustikoista viedään ulkomaille pakastettuina. Kotimaassa kiinnostus mustikkaan on lisääntynyt, mikä on osaltaan vähentänyt pakastemustikoiden vientiä. Pakastettujen mustikoiden tuonti sen sijaan kaksinkertaistui viime vuonna.
LAURA KAKKONEN
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat
