MT Metsä

Mikä ihmeen kevythirsi?

Monet piharakennusten valmistajat sanovat käyttävänsä kevythirttä, jonka mitat voivat olla monenlaisia.
Piharakennuksissa käytetään monesti niin sanottua kevythirttä, joka on ohuempaa kuin esimerkiksi talviasuttavissa taloissa käytettävä hirsi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hirsi on virallisen määritelmän mukaan teollisesti höyläämällä tai sorvaamalla puusta valmistettu, massiivinen, vähintään 68 mm paksu, lähinnä seinähirtenä käytettävä rakennustarvike.

Monet piharakennusten valmistajat sanovat käyttävänsä kevythirttä, jonka mitat voivat olla monenlaisia, vaikkapa 32 x 134 mm tai 45 x 145 mm.

Määritelmän mukaan nämä eivät kuitenkaan ohuutensa vuoksi ole hirsiä eikä kevyt­hirsi ole virallinen termi, sanoo Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.

”Piharakennuksissa sanalla kevythirsi halutaan viitata lähinnä hirsirakennuksista tuttuun kasaustekniikkaan. Salvos tehdään niin, että hirret menevät nurkissa toistensa lomaan, jolloin niihin jää hirsirakennukselle tyypilliset pienet nurkkaulokkeet.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kevythirret voi olla myös muotoiltu toisiinsa sopiviksi ponttirakenteella.

Pyöröhirsi on poikkileikkausmuodoltaan pyöreä, perinteisesti kuorimalla tai nykyisin myös höyläämällä tai sorvaamalla tehty hirsi.

Kulmikas hirsi, josta käytetään yleisesti nimitystä höylähirsi, on poikkileikkausmuodoltaan nelikulmainen.

Lamellihirsi on liimattu kahdesta tai useammasta sahatavarakappaleesta joko pysty-, vaaka- tai ristisaumoin.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.