Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Turvemaille suunnitteilla terveyslannoituksia selvästi enemmän kuin viime vuonna – taustalla Kemeran muutokset

Elokuun loppuun mennessä terveyslannoituksia oli suunniteltu tehtäväksi Kemera-tuella 1,5 miljoonan euron arvosta, eli 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Kemera-tuen laajeneminen keväällä koski vain turvemaiden tuhkalannoituksia. Muut terveyslannoituksia koskevat säädökset pysyivät ennallaan.
Kemera-tuen laajeneminen keväällä koski vain turvemaiden tuhkalannoituksia. Muut terveyslannoituksia koskevat säädökset pysyivät ennallaan. Kuva: Jussi Partanen

Turvemaille on suunniteltu tänä vuonna terveyslannoituksia selvästi edellisvuotta enemmän, kertoo Suomen metsäkeskus. Turvemaiden osuus terveyslannoituksista on noussut 41 prosenttiin, kun edellisvuonna turvemailla tehtiin noin kolmannes kaikista terveyslannoituksista.

Hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta arvioi, että kasvuun on vaikuttanut osaltaan tuhkalannoituksen tukiehtojen laajeneminen keväällä.

”On todennäköistä, että se on lisännyt tuhkalla toteutettavia turvemaiden terveyslannoituksia. Kemera-lain asetusmuutos tuli voimaan kuitenkin sen verran myöhään tänä vuonna, että sen mahdolliset vaikutukset näkyvät paremmin ensi vuoden terveyslannoituksissa. Kokonaisuudessaan terveyslannoitusten määrän kasvu on ollut vielä maltillista”, Niskanen sanoo.

Metsäkeskus on voinut myöntää toukokuun alusta lähtien Kemera-tukea entistä useampiin turvemaiden tuhkalannoituksiin. Tukiehdot muuttuivat niin, että tuen hakijan ei tarvitse enää erikseen osoittaa lannoitusalueen puustossa olevan havaittavia kasvuhäiriöitä, neulasten värivikoja tai ravinnepuutosta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuhkalannoituksen tukea voi saada turvemaille, jotka ovat ravinteisuudeltaan vähintään puolukkaturvekankaita. Tällaisilla kasvupaikoilla puuston kasvua on mahdollista vielä parantaa tuhkalannoituksella, joten kohde on määräaikaisen Kemera-lain mukaan rahoituskelpoinen. 

”Tuhkalannoitus lisää puuston kasvua 2–3 kuutiometriä hehtaaria kohden vuosittain ja lannoituksen vaikutus kestää neljännesvuosisadan ajan tai pitempään”, Niskanen sanoo.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.