Metsä

MT:n lukijat kertovat metsässä sattuneista tapaturmista – "Kypärä ja sahan turvavarusteet pelastivat henkeni"

Turvavarusteet suojaavat hyvin usein metsässä työskentelevän vakavilta vammoilta.
Rami Marjamäki
Nämä turvasaappaat ovat pelastaneet sahaajan monelta vammalta.

Liukastumisia, kaatumisia ja venähdyksiä – tällaisia tapaturmia listasivat tyypillisimmin MT:n verkkolehden lukijat, kun kysyimme, onko metsätöissä sattunut vahinkoja. Tilanteen vaarallisuutta pahentaa kädessä oleva saha, mutta lähes kaikki kyselyyn vastanneet kehuivat turvavarusteiden estäneen vakavat vammat.

"Olin katkaissut harvennuksella puun irti kannosta, mutta puu ei sopinut tiheikössä kaatumaan vaan jäi pystyyn huojumaan. Menin kauemmas kaatamaan aukkoa, ja kun karsin puuta, tunsin iskun päässäni ja tuuperruin saha sylissäni maahan kontalleni. Kypärä ja sahan turvavarusteet pelastivat henkeni, mitään muuta vaurioita ei tullut kuin rikki mennyt kypärä ja kolhu itsetuntoon", eräs lukija kertoi.

"Saha pomppasi jäisestä oksasta reiteen. Viiltosuojahousujen ansiosta reidessä vain naarmuja", kirjoitti toinen sahaaja läheltä piti -tilanteestaan.

Kypärä haukkui hintansa tässäkin tapauksessa: "Laho puun latvus tippu ja kolhas päätä, olkapäätä ja niskaa. Kypärä oli päässä ja olkapäähän sekä niskaan tuli lähinnä naarmuja".

Metsäkonetyössä vahinko sattuu yleensä koneen ohjaamon ulkopuolella, todetaan Metsäkonealan työturvallisuusoppaassa, joka on julkaistu kolme vuotta sitten.

Julkaisuun on kerätty liuta esimerkkitapauksia.

"Metsäkoneen rengas räjähti ja lensi kuljettajan kasvoille hänen täyttäessään rengasta."

"Kuljettaja kiristi hakkuukoneen mittauskaapelia ja hänen kätensä jäi syöttörullan ja rungon väliin."

"Työnjohtaja oli hakkuukoneen vaaravyöhykkeellä ja jäi koneen kaataman puun alle."

Vaikka kaatuvan puun varominen tuntuu aivan ilmeiseltä varotoimenpiteeltä, näitä tapauksia sattuu säännöllisesti. Myös lukijakyselyssä eräs vastaaja kertoi jääneensä toisen sahaajan kaataman puun alle.

Muun muassa tämän riskin vuoksi metsäkoneen vaara-alueelle ei saa mennä ilmoittamatta. Vaarana on myös, että ketju katkeaa ja sen osia sinkoaa ympäristöön tai ohjaamon lasin läpi kuljettajaa päin.

Lähivuosina on sattunut kaksi tapausta, joissa puu on jostain syystä sinkoutunut metsäkoneen ohjaamon sisään. Syksyllä 2017 konetta kuljettanut henkilö menehtyi tällaisessa tapauksessa. Toisessa tapauksessa kuljettaja selvisi hengissä.

Lue myös:

Metsä on petollisen vaarallinen työympäristö: nämä kehonosat vahingoittuvat metsätöissä useimmin

Kaksi metsätyöntekijää loukkaantui vakavasti Hämeenlinnassa: Yksi kaatoi puun toverin päälle, molemmat osuivat toisiinsa raivaussahalla

Suonenjoella metsätöissä ollut mies jäi putoavan kiven alle ja kuoli

Aarre: Raivaussahan terä katkaisi kokeneen metsurin sormen – kipu iski kuin metrinen halko

Länsi-Savo: Puu kaatui metsurin jalan päälle – kyllästyi odottamaan apua ja sahasi itse puun pois

Lehti: Tavallinen työpäivä metsässä oli jäädä 83-vuotiaan Karl-Erik Norrmanin viimeiseksi – lähistöllä työskennellyt konemies pelasti

Hydrauliikkaosien öljy voi suihkuta ihon läpi senttien syvyyteen ja kudos on leikattava pois – Koneviesti: Näin vältät henkilövahingot

Katso uusin video
Lue lisää

Kiire ja riskialttiit väliaikaisratkaisut kasvattavat työtapaturman vaaraa maatilalla

Aarre: 54-vuotta metsurina työskennellyt Jaakko Pessinen kuntoutuu nyt sairauskohtauksesta – ”Terveyden arvon ymmärtää kokonaan vasta sitten, kun sen on menettänyt”

Oletko joutunut haaveriin metsätöissä? Vastaa kyselyyn

Kaiken ikäiset kompuroivat joskus – kaatuminen on yleisin tapaturma maatilalla