Metsä

Metsänomistajat eivät hyväksy ympäristöministeriön ehdotusta uudeksi luonnonsuojelulaiksi

MTK:n mukaan lakihanke ei täytä hallitusohjelman kirjauksia eikä se lisää luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä.
Kai Tirkkonen
MTK:n mukaan luonnonsuojelulakiehdotusta vaivaa epäselvyys, tulkinnanvaraisuus ja vaikutusten ennakoimattomuus.

Luonnonsuojelulain uudistuksen työryhmien työ päättyi tiistaina. MTK jättää esitykseen eriävän mielipiteen, sillä järjestön mukaan lakiesitys ei vastaa tavoitteita eikä se paranna luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä.

"Valitettavasti hallitusohjelman hyvät kirjaukset luonnonsuojelulainsäädännön toimivuuden ja selkeyden parantamisesta ovat nyt epäonnistumassa", toteaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Tiirolan mukaan ehdotus ei ota riittävästi huomioon maanomistajien näkökulmaa. Se ei lisää luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä.

MTK:n mukaan lakiehdotusta vaivaa epäselvyys, tulkinnanvaraisuus ja vaikutusten ennakoimattomuus. Jäljellä ovat myös menettelyihin liittyvät ongelmat maanomistajan oikeuksien sekä käytännön maa- ja metsätalouden näkökulmasta.

Yksi ongelmakohta on luontotyyppisuojelu, johon kuuluu tiukasti suojeltujen luontotyyppien heikentämiskielto. Siihen liittyvä automaattisuojelun mekanismi ei kelpaa maanomistajille.

"Tähän pykälään ehdotettujen luontotyyppien suojelu ei sinällään ole MTK:lle ongelma. Ne voidaan suojella nykyisinkin laissa olevan viranomaisen rajauspäätöksellä. Rajaaminen kun mahdollistaa valituskelpoisen päätöksen."

Uudistusehdotuksen hyviin puoliin kuuluu haittojen kerrannaisvaikutusten huomiointi korvaussääntelyssä ja luontotiedon hallinnan kehittäminen. Kun kohteista tiedetään enemmän, ne voidaan ottaa paremmin huomioon.

Luvassa on myös säädöksiä, jotka lisäävät mahdollisuuksia myöntää maanomistajalle tukea luonnonhoitotoimiin.

Lakiehdotus saa ympäristöjärjestöiltä tukea, mutta nekään eivät ole siihen täysin tyytyväisiä. Luonnonsuojeluliitto ja WWF kannattavat silti luonnonsuojelulain viemistä eduskuntaan, missä parannusesityksiä voidaan vielä ottaa huomioon.

"Vaikka lakiluonnos ei riitä luontokadon pysäyttämiseen, siinä on uutta muun muassa ilmastonmuutos, alueelliset luonnonsuojelun toimeenpanosuunnitelmat, ekologinen kompensaatio ja malminetsinnän kielto valtion luonnonsuojelualueilla", sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Tapani Veistola

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Metsien ja soiden suojelutavoite ylitettiin Pohjanmaalla – uusia luonnonsuojelualueita perustettiin lähes 2000 hehtaaria

Oikeaa ja väärää eläinten suojelua

Maatalouskin käy aseeksi Eurooppaa uhkaavassa kriisissä – EU pohtii kauppasuhteiden tiivistämistä Ukrainaan

Aarre: Tuulivoimayhtiöt lähestyvät maanomistajia kirjeillä – "Vaikka korvaus tuntuisi hyvältä, vuokrasopimusta ei kannata allekirjoittaa saman tien", asiantuntija neuvoo