Teen korvikkeena käytetylle Tikkateelle halutaan EU:n nimisuoja ja elintarvikestatus – apua kaivataan dokumentaation etsinnässä
Kiinnostus pakuria kohtaan on lisääntymässä kansainvälisesti. Nimisuoja ja elintarvikestatus lisäisi suomalaisten pakurituotteiden kilpailukykyä ja tunnettuutta.
Pro Pakuri Finland kaipaa tietoa ja dokumentteja pakurista valmistetuista tuotteista ja dokumenttia pakurin historiasta. Kuva: Henri VanhanenPro Pakuri Finland ry on työstämässä pakurin elintarvikekäytön historiatietoja ja Tikkateen nimisuojaa yhdessä Ruokaviraston kanssa.
Pakuritoimijat ovat keränneet laajaa historiallista dokumentaatiota pakurin kaupallisesta käytöstä Suomessa ja EU:ssa ennen vuotta 1997. Tietoja tarvitaan, jotta Euroopan komission uuselintarvikeluetteloon saadaan päivitettyä tietoa pakurin käytöstä yrttiteenä.
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tiedotteessa kerrotaan, että tällä hetkellä pakurin käyttö on EU:ssa sallittua ainoastaan ravintolisissä, jauheena tai uutteena. Suomessa ja joissain muissa EU-maissa pakuria voidaan poikkeuksellisesti myydä ja markkinoida teetyyppisenä tuotteena, kuten yrttiteenä.
Jotta pakurista valmistetulle yrttiteelle voitaisiin saada Tikkatee -nimisuoja, tulee Euroopan komission uuselintarvikestatus pakurin osalta saada laajennettua ravintolisäkäytöstä ainakin teekäyttöön.
Pakurikääpä on tunnettu Suomessa jo vuosisatojen ajan sen terveysvaikutuksista ja käytöstä teejuomana. Tiedossa on, että 1940-luvulla Paasivaara-yhtiöt aloittivat pakurista valmistetun Tikkatee-nimisen tuotteen kaupallisen valmistuksen.
Pakuso Oy käytti samaa tuotemerkkiä kymmeniä vuosia myöhemmin. Pakuriteen kaupallisesta käyttöhistoriasta ajanjaksolta 1940–1997 kaivataan vielä lisää dokumentaatiota ja tietoa.
”Pro Pakuri Finland kaipaa EU-prosessia varten tietoa ja dokumentteja pakurista valmistettujen tuotteiden, kuten Tikkateen, käyttö-, tuotanto- ja myyntitilastoista. Lisäksi kaipaamme mainoksia, lehtiartikkeleita ja muita historiallisia dokumentteja pakurituotteista. Sekä tietoja pakurin käytöstä teejuomana tai kahvinkorvikkeena muulloin kuin pula- tai sota-aikana”, toteaa Pro Pakuri Finland ry:n puheenjohtaja Hannu Piispanen.
Tietoja voi toimittaa Pro Pakuri Finlandille kesän aikana.
Pakurin markkinat ovat laajentumassa globaalisti. Vuonna 2023 markkinoiden arvo oli noin 28,9 miljardia dollaria. Markkinoiden odotetaan kasvavan 62,8 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä.
Tiedotteen mukaan suomalaisilla yrityksillä ja luonnontuotealalla on hyvät mahdollisuudet kasvaa vientimarkkinoiden mukana. Lääkinnälliset sienet, kuten pakuri, ovat kovassa nosteessa maailmalla.
”Tämä pakurin elintarvikestatus ja nimisuoja olisivat merkittävä askel suomalaisen pakurin brändimaineen vahvistamiseksi maailmanmarkkinoilla. EU-nimisuoja toisi Tikkateelle ja muille pakurituotteille arvostetun aseman, mikä lisäisi niiden kilpailukykyä ja tunnettuutta kansainvälisesti," erikoissuunnittelija Marjo Särkkä Helsingin yliopistosta toteaa.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat





