MT Metsä

Tulevana kesänä kannattaa panostaa omaan majoitteeseen – Metsähallituskin suosittelee retkeilijöille omaa majoitetta

Teltat ja jopa asuntovaunut tekevät kauppansa toisen koronakesän alla.
Yksi yöpymis­ratkaisu on katoksella varustettu riippumatto.
Yksi yöpymis­ratkaisu on katoksella varustettu riippumatto. Kuva: Sanne Katainen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime vuosi oli kotimaisen luonto- ja erämatkailun huippu­vuosi. Metsähallituksen hallinnoimille alueille tehtiin yhteensä 10,5 miljoonaa virkistyskäyttöön liittyvää käyntiä, ja metsästäjät ja kalastajat viettivät valtion alueilla yhteensä yli puoli miljoonaa päivää.

Virkistyskäynneistä lähes neljä miljoonaa tehtiin kansallispuistoihin, mikä näkyi ajoittaisena ruuhkana suosituimpien kohteiden poluilla ja laavuilla.

Kiinnostuksesta luontomatkailuun kertoo myös niin sanottujen paimenviikkojen yhä jatkuva hurja suosio. Metsähallituksen paimenviikoilla matkailija maksaa viikkovuokraa siitä, että pääsee viikoksi tiettyyn tupaan huolehtimaan laiduntavien lampaiden, lehmien tai hevosten hyvinvoinnista.

Useimmat paimenkohteet ovat uhanalaisia perinneympäristöjä. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni harvinainen kasvilaji olisi vaarassa hävitä. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoi­suutta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Matkailuidean nerokkuudesta kertoo se, että tulevaksi kesäksi pelkästään Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin historialliselle saamelaistilalle haki paimeneksi 1 198 henkilöä. Kuten aiemminkin voittajat jouduttiin arpomaan.

Telttailun paluu

Kansallispuistojen reittejä ja taukopaikkoja kunnostettiin viime vuonna lisärahoituksella, mutta korjausvelkaa jäi edelleen kurottavaksi.

Myös tulevana suvena matkailijoiden kannattaa varautua siihen, että osa valtion retkeilyalueiden reiteistä ja tuvista on suljettuna korjausten vuoksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa tehdään peruskorjaus Sarvijoen autio-varaustuvalla ja Sudenpesän kammilla, eivätkä ne tällöin ole retkeilijöiden käytössä. Rautulammelle rakennetaan uusi autio-varaustupa ja pieni päivätupa. Joissakin paikoissa reittejä linjataan uusiksi, soritetaan ja uusitaan risteysopasteita.

Savukoskella Korvatunturin reitin pitkokset puretaan, eikä niitä olla näillä näkymin uusimassa.

Kuluvana keväänä sekä telttojen että asuntovaunujen myynti on kasvanut, mikä kertoo siitä, että matkailijat haluavat nyt mieluiten yöpyä omassa rauhassaan. Myös Metsähallitus suosittelee retkeilijöille omaa majoitetta, koska tuvissa ja laavuissa ei voida taata riittäviä turvavälejä.

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/2021.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vastuullista retkeilyä

  • Älä majoitu tupaan, jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita.
  • Varaa mukaan oma saippua, käsi­desi ja vessapaperi ja pyyhi pinnat majoituksen päätyttyä.
  • Älä koskaan täytä juoma­pulloasi tuvan vesiastian päällä.
  • Jos sinulla todetaan koronatartunta majoituksen päättymisen jälkeen, ole yhteydessä lähimpään Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen.
  • Muista, että ruohikko- ja metsäpalo­vaaran aikana tulenteko on kiellettyä.
  • Älä roskaa!
  • Lisätietoja: luontoon.fi/koronavirusohjeet

Lue lisää