Tulevana kesänä kannattaa panostaa omaan majoitteeseen – Metsähallituskin suosittelee retkeilijöille omaa majoitetta

Viime vuosi oli kotimaisen luonto- ja erämatkailun huippuvuosi. Metsähallituksen hallinnoimille alueille tehtiin yhteensä 10,5 miljoonaa virkistyskäyttöön liittyvää käyntiä, ja metsästäjät ja kalastajat viettivät valtion alueilla yhteensä yli puoli miljoonaa päivää.
Virkistyskäynneistä lähes neljä miljoonaa tehtiin kansallispuistoihin, mikä näkyi ajoittaisena ruuhkana suosituimpien kohteiden poluilla ja laavuilla.
Kiinnostuksesta luontomatkailuun kertoo myös niin sanottujen paimenviikkojen yhä jatkuva hurja suosio. Metsähallituksen paimenviikoilla matkailija maksaa viikkovuokraa siitä, että pääsee viikoksi tiettyyn tupaan huolehtimaan laiduntavien lampaiden, lehmien tai hevosten hyvinvoinnista.
Useimmat paimenkohteet ovat uhanalaisia perinneympäristöjä. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni harvinainen kasvilaji olisi vaarassa hävitä. Laidunnus siis rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta.
Matkailuidean nerokkuudesta kertoo se, että tulevaksi kesäksi pelkästään Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin historialliselle saamelaistilalle haki paimeneksi 1 198 henkilöä. Kuten aiemminkin voittajat jouduttiin arpomaan.
Telttailun paluu
Kansallispuistojen reittejä ja taukopaikkoja kunnostettiin viime vuonna lisärahoituksella, mutta korjausvelkaa jäi edelleen kurottavaksi.
Myös tulevana suvena matkailijoiden kannattaa varautua siihen, että osa valtion retkeilyalueiden reiteistä ja tuvista on suljettuna korjausten vuoksi.
Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa tehdään peruskorjaus Sarvijoen autio-varaustuvalla ja Sudenpesän kammilla, eivätkä ne tällöin ole retkeilijöiden käytössä. Rautulammelle rakennetaan uusi autio-varaustupa ja pieni päivätupa. Joissakin paikoissa reittejä linjataan uusiksi, soritetaan ja uusitaan risteysopasteita.
Savukoskella Korvatunturin reitin pitkokset puretaan, eikä niitä olla näillä näkymin uusimassa.
Kuluvana keväänä sekä telttojen että asuntovaunujen myynti on kasvanut, mikä kertoo siitä, että matkailijat haluavat nyt mieluiten yöpyä omassa rauhassaan. Myös Metsähallitus suosittelee retkeilijöille omaa majoitetta, koska tuvissa ja laavuissa ei voida taata riittäviä turvavälejä.
Artikkeli on julkaistu Aarteessa 4/2021.
Vastuullista retkeilyä
- Älä majoitu tupaan, jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita.
- Varaa mukaan oma saippua, käsidesi ja vessapaperi ja pyyhi pinnat majoituksen päätyttyä.
- Älä koskaan täytä juomapulloasi tuvan vesiastian päällä.
- Jos sinulla todetaan koronatartunta majoituksen päättymisen jälkeen, ole yhteydessä lähimpään Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen.
- Muista, että ruohikko- ja metsäpalovaaran aikana tulenteko on kiellettyä.
- Älä roskaa!
- Lisätietoja: luontoon.fi/koronavirusohjeet
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- ”Ei pidä jäädä pelkästään hakkeen ympärille pyörimään” ‒ ministeri Kurvisen mukaan on kyse laajemmasta ongelmasta25.5.
- Luonnonsuojeluliitto luokittelisi valkohäntäpeuran haitalliseksi vieraslajiksi ‒ sen tilalle pitäisi levitä saksanhirvi, jotta suurpedoilla riittäisi ravintoa24.5.
- Jatkuvan kasvatuksen lopputulos on puhdas kuusikko, jos aukkoja ei tehdä23.5. Tilaajalle
- Jäitä hattuun, metsänomistajat ‒ metsäyhtiöissä on varmaan laskettu, että kustannuskriisissä kärvistelevät viljelijät myyvät puita hinnalla millä hyvänsä22.5.
- EU:n ympäristövaliokunta romuttaa uusiutuvan energian tavoitteet ‒ Torvalds: ”Metsänomistajien voi olla vaikea käsittää, miten EU jatkaa hiilen polttamista mutta rajoittaa metsävarojen käyttöä”25.5. Tilaajalle
- Sveriges Radio: Ruotsin hallitus lupaa vähentää susien määrää ‒ maan susikanta on kuin varkain tuplaantunut24.5.
- Keskustan Aittakumpu patistelee puolustamaan suomalaista metsäenergiaa ‒ ”Osaamistamme pitää viedä muualle eikä muualta tuoda haitallisia oppeja”24.5.