Apu harvennuksiin: Ponssen kehitteillä oleva avustin näyttää poistettavan puuston rungon tarkkuudella

Metsänkasvatus talousmetsissä perustuu samaan kuin maataloudessa – maapohjan tuottokyvyn maksimointiin. Oikean runkojen määrän voi tarkistaa perinteisin työkaluin, esimerkiksi relaskoopin ja kasvatusmallitaulukoiden avulla.
Mikä muuttuu?
Jatkossa Ponssen kehittämä laitteisto antaa näkökulman puuston tilasta ennen/jälkeen harvennuksen – ja tämän tiedon metsäkoneen kuljettaja saa reaaliaikaisena.
Ponsse ThinningDensityAssistant kerää tietoa useasta tietokanavasta. Koneen perussijaintitieto määritetään satelliittien avulla. Puomiston ulottuma-alue määrittyy koneen oman puominhallintajärjestelmän anturitiedon perusteella. Ja oleellisin, eli harvennettavan alueen puiden sijainti, mitataan Lidar-anturilla. Tämä pyörivään lasersäteeseen perustuva tekniikka on jo koeteltua muillakin aloilla.
Ainoa ulospäin näkyvä komponentti on ohjaamon etulasin eteen sijoitettu Lidar-skannain. Laitteistoa käytettäessä kuljettaja voi näytöstä suoraan nähdä nosturin ulottuman (kuvan harmaa alue) suhteessa koneen vierellä oleviin puihin. Ne alueet, johon koneella ei ulotu, tai joita ei ole vielä käsitelty, näkyvät mustana.
Kun kuljettaja siirtää konetta seuraavalle työskentelypisteelle, päivittyy näkymä uusilla rungoilla. Ne näkyvät kartalla vihreinä täplinä. Erittäin tiheät ja vierekkäisten runkojen kohdat ilmestyvät näkyviin punaisina alueina.
Kun kuljettaja kaataa haluamansa rungon, sen merkkitäplä muuttuu valkoiseksi. Tihentymäryhmien punainen väri muuttuu harvennuksen jälkeen vaaleanharmaaksi. Samalla näkymä päivittyy jäävien runkojen mukaiseksi.
Katso järjestelmän tarkempi kuvaus ja toiminta harvennustyömaalla Koneviestin nettisivulta!
Ponsse Thinning DensityAssistant
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Moottorityökoneiden rekisteröinneissä lievää kasvua vuonna 2022 – Ponsse jatkaa ykkösenä
Metsäpalvelut
Osaston luetuimmat
- Video: Kanadalainen metsänistuttaja lyö maahan yli 4 500 tainta päivässä ilman pottiputkea
- Kuusamolainen kalamies siedättää itsensä hyttysiä vastaan omituisella operaatiolla – konstia ei voi suositella, mutta se näyttää toimivan
- Tässä rydössä ei hirvi etene, marjastajasta puhumattakaan – näin käy, kun suojeltuun kuusikkoon hyökkäävät kirjanpainaja, myrsky ja ely
- Video: Kuljetusyrittäjä Sampo Puurusen keksimä Sora-Sampo auttaa nopeasti, kun tie pettää
- Huoli EU:n vyörytyksestä yhdistää Euroopan metsänomistajat
- Monimuotoisuudesta kertovan lahopuun määrä tuplaantunut Etelä-Suomen metsissä
- Yle uutiset | Valkohäntäpeuraa saa syksyllä metsästää kielletyillä apuvälineillä