Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Apu harvennuksiin: Ponssen kehitteillä oleva avustin näyttää poistettavan puuston rungon tarkkuudella

Metsien harvennuksista ja jäljelle jäävän metsän tuottavuudesta on viime aikoina käyty kovaa keskustelua. Tähän kenttään Ponsse kehittää apua metsäkoneenkuljettajille. Kehitteillä on järjestelmä, josta näkee olemassa olevan puuston ja poistettavan puuston rungon tarkkuudella.
”Otanko vai jätänkö – ja mikä on tiheys tuon kuusen poistamisen jälkeen?” Tälläistä on harvesterinkuljettajan ajatustenkulku harvennushakkuulla. Nyt Ponssen harvestereihin kehitetään mittaustietoon perustuvaa laitteistoa kuljettajan avuksi.
”Otanko vai jätänkö – ja mikä on tiheys tuon kuusen poistamisen jälkeen?” Tälläistä on harvesterinkuljettajan ajatustenkulku harvennushakkuulla. Nyt Ponssen harvestereihin kehitetään mittaustietoon perustuvaa laitteistoa kuljettajan avuksi. Kuva: Tommi Hakala
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsänkasvatus talousmetsissä perustuu samaan kuin maataloudessa – maapohjan tuottokyvyn maksimointiin. Oikean runkojen määrän voi tarkistaa perinteisin työkaluin, esimerkiksi relaskoopin ja kasvatusmallitaulukoiden avulla.

Mikä muuttuu?

Jatkossa Ponssen kehittämä laitteisto antaa näkökulman puuston tilasta ennen/jälkeen harvennuksen – ja tämän tiedon metsäkoneen kuljettaja saa reaaliaikaisena.

Ponsse ThinningDensityAssistant kerää tietoa useasta tietokanavasta. Koneen perussijaintitieto määritetään satelliittien avulla. Puomiston ulottuma-alue määrittyy koneen oman puominhallintajärjestelmän anturitiedon perusteella. Ja oleellisin, eli harvennettavan alueen puiden sijainti, mitataan Lidar-anturilla. Tämä pyörivään lasersäteeseen perustuva tekniikka on jo koeteltua muillakin aloilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ainoa ulospäin näkyvä komponentti on ohjaamon etulasin eteen sijoitettu Lidar-skannain. Laitteistoa käytettäessä kuljettaja voi näytöstä suoraan nähdä nosturin ulottuman (kuvan harmaa alue) suhteessa koneen vierellä oleviin puihin. Ne alueet, johon koneella ei ulotu, tai joita ei ole vielä käsitelty, näkyvät mustana.

Kun kuljettaja siirtää konetta seuraavalle työskentelypisteelle, päivittyy näkymä uusilla rungoilla. Ne näkyvät kartalla vihreinä täplinä. Erittäin tiheät ja vierekkäisten runkojen kohdat ilmestyvät näkyviin punaisina alueina.

Kun kuljettaja kaataa haluamansa rungon, sen merkkitäplä muuttuu valkoiseksi. Tihentymäryhmien punainen väri muuttuu harvennuksen jälkeen vaaleanharmaaksi. Samalla näkymä päivittyy jäävien runkojen mukaiseksi.

Katso järjestelmän tarkempi kuvaus ja toiminta harvennustyömaalla Koneviestin nettisivulta!

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ponsse Thinning DensityAssistant

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Moottorityökoneiden rekisteröinneissä lievää kasvua vuonna 2022 – Ponsse jatkaa ykkösenä

Rajattoman pyörimisen salliva harvesterirotaattori Ponsse HH360 syntyi yhteistyössä Black Bruinin kanssa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ponsse avasi metsäkoneiden sähköistyksen aikakauden — EV1 on sähkötoiminen metsäkone omalla polttoaineen tuotannolla

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinnat alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.