
Ilorannan menu
Savustettu kuha on kesäpöydän kuningas. Tomaatit on täytetty sieni- salaatilla ja vihreää lautaselle tuo papusalaatti.koiranputki-lipstikkasoppa
viikinkileipä
yrttilevite
savustettu Roineen kuha
kermaviilikastike
uudet perunat
täytetyt punajuuret
papu-pähkinäsalaatti
sienisalaatilla täytetyt tomaatit
kardemummalla maustettu
palsternakka
pähkinäjuusto ja puolukkajuusto
korvasienihilloke
suklainen hätävara
TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Jaakko Martikainen
www.suomenmaaseutumatkailu.fi
LIPSTIKKAKEITTO
1 dl lipstikanlehtiä
1 pieni pala koiranputken juurta
2 dl kesäsipulinvarsia
hienonnettuna
1 dl spelttiryynejä
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 l vettä, suolaa
Keitä hienonnettuja lipstikanlehtiä, koiranputken-
juurta, sipu-
lia ja spelt-
tiä noin tunnin ajan miedolla lämmöllä. Lisää tuorejuusto, mausta suolalla ja nauti esimerkiksi levyllä paistetun ruisleivän kanssa.
KARDEMUMMA-
PALSTERNAKKA
palsternakkoja
vettä, suolaa
öljyä
kardemummaa
Kuori palsternakat ja veistele niistä juustohöylällä pituussuunnassa lastuja, joita keitetään suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Lisää valutettuihin palsternakkalastuihin öljy ja kardemumma. Anna maustua kylmässä ja tarjoa salaattipöydässä.
RUOHOSIPULIVOI
100 g voita tai kasvis-
margariinia
½ dl hakattua ruohosipulia
Sekoita ja tarjoile tuoreen leivän kanssa.
TÄYTETYT PUNAJUURET
1 kg punajuuria
2 dl fetajuustokuutioita
2 dl maustamatonta tuorejuustoa
Keitä pestyt punajuuret lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kuori ja koverra punajuuret lusikalla niin, että punajuuriin jää vajaan sentin vahvuinen seinä. Sekoita fetakuutiot ja tuorejuusto tahnaksi, jolla täytät punajuuret.
Kypsennä punajuuria 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Tarjoa joko lämpimässä tai kylmässä pöydässä.
Vinkki: Täytteessä voi käyttää myös vuohenjuustoa, jonka maku sopii erinomaisesti punajuuren makuun.
PAPU-PÄHKINÄSALAATTI
Puhdista tuoreet pavut, pätki muutaman sentin paloiksi ja kiehauta suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Valuta pavut ja paahda pannulla tai wokissa öljyssä, johon on lisätty valkosipulia. Kääntele papuja viitisen minuuttia, lisää rouhitut pähkinät ja anna seoksen kuumentua vielä. Mausta suolalla. Tarjoa pavut vähän jäähtyneinä salaattipöydässä.
HAUHOLAINEN
PIIMÄ- ELI PAISTIJUUSTO
6 litraa maitoa
6 kananmunaa
2 l piimää
3 rkl voita
1/2 rkl suolaa
1 rkl sokeria
Kuumenna maito paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen. Sekoita munat ja piimä keskenään ja lisää seos kuumaan maitoon varovasti sekoittaen. (Ei saa vatkata!) Siirrä kattila sivuun ja jätä kannen alle puoleksi tunniksi seisomaan. Nostele hyytynyt juustomassa varovasti juustoliinalla vuorattuun siivilään. Hera jää kattilaan.
Sekoita valunut juustomassa kulhossa heti lämpimänä ja lisää siihen voi, suola ja sokeri. Nos-
ta sekoitettu massa juustoliinalla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään ja painele tasaiseksi.
Juusto saa valua muutaman tunnin tai yön yli kylmässä. Kumoa valunut juusto, voitele munalla ja paista 250-asteisessa uunissa kullanruskeaksi.
Annoksesta tulee kaksi juustoa.
Vinkki: Heran voit käyttää sämpylöiden taikinanesteeksi.
ILORANNAN
OMAT JUUSTOT
Piimäjuusto maustuu Ilorannassa minttu-, puolukka-, pähkinä- ja omenajuustoksi.
Minttujuusto minttuhyytelön kruunaamana on ollut suosittu jälkiruoka Ilorannan pöydässä kesästä 2001 lähtien. Sitä on tarjottu myös rautakauden ruokajuhlissa.
Tarvitset noin 20 tuoretta mintunlehteä yhtä valmistusannosta kohti. Huuhdo osa lehdistä, hakkaa hienoksi ja lisää kypsymään juustomassaan heti piimä-munaseoksen lisäämisen jälkeen. Levitä loput koristeeksi juustomuotin pohjalle, jolloin lehdet jäävät juuston pintaan. Valuta juustoa kylmässä muutama tunti ja kumoa tarjolle. Tarjoa kastikkeena hunajalla maustettua, mintun varsista ja lehdistä keitettyä siirappia tai hyytelöä.
Omenajuustossa massaan lisätään valmista omenasosetta ja koristeeksi muotin pohjalle isosta omenasta leikattu rengas. Paistettu omenajuusto on koristeellinen.
Pähkinäjuusto sopii hyvin Ilorantaan, koska pihapiirissä on paljon pähkinäpensaita. Lisää kuumaan juustomassaan 1–2 dl rouhittuja pähkinöitä ja valmista kuin tavallinen hauholainen juusto. Syksyisin pähkinöiden keruu on hauska kokemus.
Muista: pähkinöiden kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuteen toisin kuin marjojen.
Puolukkajuuston teossa valmista juustomassaa nostellaan juustomuotti puolilleen. Väliin lusikoidaan kerros vähäsokerista puolukkahilloa. Loppuosa massasta nostellaan puolukan päälle.
SUKLAINEN HÄTÄVARA
Suklaisen hätävaran pohjana on tähteeksi jäänyttä suklaakakkua. Puutarhan raparpereista on keitetty mehua ja tähteeksi jäänyt sose kiehautettu hillosokerin kanssa. Soseella maustetaan vaahdotettu kerma. Jälkiruokamaljaan annostellaan kerroksittain suklaakakun paloja, raparperikermaa ja kaiken kruununa hauholaisia pensasmustikoita suoraan pellosta.
Vinkkejä kesän kesteihin
Jos mahdollista, valmis-
ta ruokaa ulkona. Näin kukaan ei joudu kärvistelemään sisällä yksin, vaan ollaan yhdessä.
Muutama harkittu ruokalaji riittää. Isännällä ja emännällä pitää olla aikaa seurustella vierai-
den kanssa.
Tee selkeää perusruokaa. Käytä paljon kasvik-
sia ja koristele vadit yrtein ja syötävin kukin. Kala on ehdoton kesähitti, savus-
tetut kalat tekevät kaup-
pansa suoraan pöntöstä.
Hae pöytäkoristeet luonnosta. Maljakkoon voi panna kimpun ruohoja ja ruusunoksan eikä kukkien tarvitse aina edes olla maljakossa, vaan ne voivat maata pöydällä.
Lautaset voi sahata puusta. Lehtipuu ei pih-
kaannu. Tarvitset vain terävän terän moottorisahaan ja pöllin, mistä sahaat noin parin sentin paksuisia laattoja. Tuo-
reesta puusta sahatut lautaset kannattaa kui-
vattaa hitaasti varjossa, etteivät ne halkea.
Käytä lähiseudun tuottajien erikoisuuksia: paikkakunnan leipää, pikkupalvaamon makkaraa, tilaviiniä. Vieraallesi ne voivat olla uusia ja kiinnostavia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
