LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Haavisto ja Rehn MT:n kyselyn suosikit presidentiksi – Haavisto kerää suosiota SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajissa

Maaseudulla Rehn on suosituin.
Jukka Pasonen

Presidentin vaalien toiselle kierrokselle selviäisivät vihreiden Pekka Haavisto ja keskustan Olli Rehn, MT:n teettämä kysely kertoo.

Kolmanneksi kannatusmittauksessa sijoittuu perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Neljännen sijan jakavat kuuden prosentin kannatuksella Jan Vapaavuori (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.).

Kärkikolmikosta Haavisto kerää eniten kannatusta muiden kuin oman puolueen keskuudessa. Hän on suosituin sekä SDP:n että vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa.

Häntä pitää parhaana ehdokkaana 18 prosenttia suomalaisista ja 60 prosenttia vihreitä äänestävistä.

Kärkikaartin kahden muun suosio perustuu pitkälti omaa puoluetta äänestäviin.

Presidentiksi toiseksi suosituin on keskustan Olli Rehn 11 prosentin kannatuksella.

Keskustaa äänestävistä 48 prosenttia tukee Rehniä. Toiseksi suosituin keskustan kannattajien keskuudessa on Halla-aho 11 prosentilla.

Halla-aho puolestaan saa kaikilta suomalaisilta yhdeksän prosentin kannatuksen ja 39 prosenttia perussuomalaisia äänestäneiden tuesta.

Kokoomusta äänestäneistä 22 prosenttia kannattaa Jan Vapaavuorta. Toisena kokoomuksen keskuudessa tulee Rehn 16 prosentilla.

Vihreistä hyvin harva kannattaa Halla-ahoa ja myös hyvin harva perussuomalainen kannattaa Haavistoa.

Maaseutumaisissa kunnissa ykkönen on Rehn 18 prosentin kannatuksella. Haavisto ja Halla-aho saavat 11 prosentin kannatuksen.

Kysely tehtiin kahdessa osassa. Ensin selvitettiin suuremmasta joukosta mahdollisia ehdokkaita puolueiden suosituimmat henkilöt presidentiksi.

Siinä puolueiden ykkösnimet erottuivat selvästi. Esimerkiksi Haavistolla ei ollut haastajaa.

Kyselyt tehtiin helmikuun alkupuolella ennen viime viikon uutista Haaviston al-Holin pakolaisleiriin liittyvästä toiminnasta. Perustuslakivaliokunta pyytää tutkintaa siitä, käyttikö Haavisto virka-asemaansa väärin. Tutkinta voi kestää syksyyn asti.

Viime viikolla arvioitiin, että tutkinta voi haitata Haaviston matkaa Mäntyniemeen.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri helmikuussa. Ensimmäiseen osaan vastasi 1 111 suomalaista ja toiseen 1 294. Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotoksissa tulos on suuntaa-antava.

Lue myös:

Näin presidenttisuosikki selvitettiin — MT:n gallup toteutettiin kahdessa osassa

Joka neljäs suomalainen jatkaisi Niinistön presidenttikautta poikkeuslailla – enemmistö kannattaa kahden kauden rajoitusta

Lue lisää

Jussi Halla-ahon mielestä perussuomalaiset uhriutuivat taas turhaan puheenjohtaja Purran saamasta puheajasta vaalitentissä

Koska on oikea aika hakea Nato-jäsenyyttä?

Haavisto: Tuemme Ukrainaa siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa – EU:n Borrell vierailulle Ukrainaan, käy myös rintamalla

Presidentti Niinistö uudenvuodenpuheessaan: "Nyt kysytään sitkeyttä sitkeyden perään"