Valmiuslaki ei annakaan valmiuksia: "Normaaleilla lakiesityksillä edetään eduskunnassa" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Valmiuslaki ei annakaan valmiuksia: "Normaaleilla lakiesityksillä edetään eduskunnassa"

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus ja ministeriöt valmistelevat vielä illalla lakiesityksiä, jotka aiotaan viedä keskiviikkona eduskuntakäsittelyyn.
VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Pääministeri Sanna Marinin hallitus etenee nyt kahdella isolla kokonaisuudella lainvalmistelussaan: ravintoloiden sulkemisessa ja alueiden eristämisessä.

Hallitukselle ja eduskuntaryhmille on tullut asiantuntija-arvioissa selväksi, että valmiuslain nojalla ei pysty suoraan tekemään rajoituksia sen enempää ihmisten liikkumiseen kuin ravintoloiden sulkemiseen.

"Valmiuslaki ei anna valmiuksia, vaan normaaleilla lakiesityksillä edetään muun muassa ravintoloiden sulkemisten kanssa", kertoi sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman poistuessaan Säätytalolta tiistain istunnon jälkeen.

Lindtman muistutti myös, että "käytettävissä ovat myös vahvat suositukset".

Ravintolat mahdollisesti sulkevaa lainsäädäntöä valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö.

Maakuntia tai niiden rajattuja alueita sulkevia määräyksiä ei myöskään voida poikkeuslain voimin suoraan toteuttaa.

Voidaanko Uusimaa , jossa suhteellisesti enemmän ollut koronatautitapauksia ja altistumisia sulkea?

Lindtmanin mukaan mahdollisia alueellisia kulkurajoituksia voidaan ottaa käyttöön vain siltä osin kuin välttämätöntä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajien tapaamisen jälkeen, että hallitus etenee nyt kahdella isolla kokonaisuudella lainvalmistelussaan: ravintoiloiden sulkemisessa ja alueiden eristämisessä. Kumpaankin on hänen arvionsa mukaan tarvetta. Myös ravintola-ala on Marinin mukaan toivonut selkeitä määräyksiä.

"Tavoitteena on viedä lakiesitykset keskiviikkona eduskuntaan. Sen jälkeen ne ovat eduskunnan käsissä", Marin viittasi lakien voimaan tulon aikatauluun.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kiitti yksimielisyyttä, joka puolueissa vallitsee poikkeusolosuhteissa. Erikseen hän mainitsi perussuomalaisten ryhmän, joka tänään veti pois välikysymyksensä.

Kurvinen myös ymmärsi valmiuslain aiheuttamaa kitkaa lainvalmisteluissa.: valmiuslakia ei ole koskaan aiemmin käytetty rauhan oloissa.

Kurvinen arveli, että eduskunnan pitäisi pystyä käsittelemään määräaikaisia poikkeuslakeja.

"Jos lakiesityksiä saadaan huomenna (keskiviikkona) eduskuntaan, mahdollisesti ne saadaan tällä viikolla voimaan."

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen