Suomen aikomus ostaa 64 hävittäjää tuskin onnistuu. Ehdolle on valikoitunut viisi valmistajaa, ja jokaisen kokonaispaketti ylittää hankintaan varatut kymmenen miljardia euroa.
Alun perin budjetti oli seitsemän–kymmenen miljardia. Sitten kävi selväksi, että seitsemän ei riitä, ja hinta asettuu käytännössä kymmeneen miljardiin. Se on koko paketin hankintahinta. Lisäksi tulevat vielä käyttökustannukset.
Koneiden määrä 64 on alunperin työluku.
Nykyiset Hornetit on tarkoitus korvata täysimääräisesti. Niitä ostettiin 64, jäljellä on 62.
Uudet koneet eivät ole juuri Horneteja nopeampia, eivätkä ne ole merkittävästi enempää lennossa. Siksi uusia pitäisi olla yhtä monta.
Ensin kysyttiin, miten paljon 64 konetta maksaa. Seuraava tarjouskierros selvitti, mitä kymmenellä miljardilla saa. Se on nyt tiedossa, ja tietoja arvioidaan parhaillaan.
Arvion perusteella lopulliset tarjoukset pyydetään vuodenvaihteen jälkeen.
Koneiden kantama tekniikka on toki parantunut merkittävästi. Nykyisin ne ovat yhteydessä toisiinsa, lennonjohtoon, eri laitteisiin ja muihin puolustusjoukkoihin. Tilannekuvan välittäminen on yksi koneiden päätehtävä.
”Ennen lennettiin parin kilometrin etäisyydellä. Nyt etäisyys voi olla kymmeniä kilometrejä. Datalinkin kautta vaihdetaan tietoa ja ehditään auttamaan oman parven koneita”, operaatiopäällikkö Juha-Pekka Keränen sanoi Puolustusvoimien Radio Kipinän podcastissa.
Suomi on paljastanut hävittäjätaktiikastaan, että koneita käytetään neljän parvena. Muitakin vaihtoehtoja on kokeiltu.
”Mutta aina on päädytty neljän muotoon”, Keränen jatkoi.
Ruotsin ilmavoimia palvelleen Saabin asiantuntijan Jussi Halmetojan mielestä uudet hävittäjät ovat helppoja lentää.
”Haaste on koneen ja järjestelmien välittämän tietomäärän hallinta”, Halmetoja kertoo.
Hävittäjien hintaa kaikkineen on vaikea arvioida. Suomi ostaa suorituskykyä, ja koneita pitäisi käyttää vuosikymmeniä. Siksi Puolustusvoimat puhuu elinkaarikustannuksista, mutta siitä ei julkista tietoa ole saatavilla.
Niinpä myöskään media ei voi verrata mallien kustannuksia.
”HX-hankkeessa on rakennettu kustannusten mallintamisen menetelmä, joka on testattu nykyisen Hornet-järjestelmän tiedoilla”, Puolustusvoimien strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo.
Jos Suomen kansa ja poliitikotkin ovat alttiita markkinavaikutteille, Puranen vakuuttaa, että hankkeen asiantuntijat eivät ole.
Valinta tehdään lopulta sotilaallisen suorituskyvyn perusteella. Se arvioidaan simuloimalla.
Järjestelmät mallinnetaan ja testataan, miten neljän koneen parvi menestyy. Siitä saadaan tietoja selviytymisestä taistelussa, tehtävien toteuttamiskyvystä ja vastustajan tuhoamiskyvystä.
”Selvitysten tuloksena saatuja mitta-arvoja käytetään hyväksi simuloidussa sotapelissä, jonka perusteella kandidaatit lopulta laitetaan paremmuusjärjestykseen”, Puranen sanoo.
Hävittäjiä testattiin Suomessa jo tammi–helmikuussa.
Suomen valintaa seurataan tarkkaan. Euroopassa on käynnissä noin 20 hävittäjähanketta. Viiden ehdokkaan lisäksi hävittäjävalmistajia on Venäjällä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.
Hornetien päivityksen Puranen tyrmää. Ne on ajettu loppuun noin kymmenessä vuodessa. Runko väsyy ja 30 vuoden käyttöikä täyttyy.
”Kaluston jatkokäytöksi on tällä hetkellä suunniteltu museointia ja romutusta.”
Voi olla, että joku kiinnostuu ostamaan koneita tai varaosia.
Varalle niitä ei voi jättää. ”Ilman aktiivista käyttöä koneet eivät pysy operatiivisten tehtävien tasalla. Niiden varastointi ei kannata.”
Lue myös:
Hävittäjiä myydään kansalle lippalakkien avulla – "Mehän nämä maksamme"
Viisi hävittäjäehdokasta
- Suomen nykyiselle hävittäjälle F/A-18 Hornetille valitaan seuraajaksi joku näistä ehdokkaista:
- Boeing F/A-18 Super Hornet ja Growler. Valmistusmaa Yhdysvallat.
- Dassault Rafale. Ranska.
- Eurofighter Typhoon. Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan yhteishanke.
- Lockheed Martin F-35. Yhdysvallat.
- Saab Gripen. Ruotsi.
- Suomen hallitus tekee valinnan vuoden 2021 aikana. Eduskunta päättää rahoituksesta.
- Hävittäjähankintaa kutsutaan HX-hankkeeksi. Vastaavaa lyhennettä käytetään perinteisesti ilmavoimien lentokaluston korvaamishankkeissa. Ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta, joka nyt on H niin kuin Hornet. Kirjain X on seuraajaehdokkaan tunnus.