Politiikka

Ministerien sanailu valkoposkihanhista sai jatkoa Twitterissä – vuosi sitten Mikkonen ehdotti EU-tason päätöstä, nyt kirjelmän allekirjoittaminen jäi vaille selvää vastausta

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ehdotti komissiolle kirjelmää, jonka tarkoituksena on sallia valkoposkihanhien metsästys.
Kuvat: Lari Lievonen, kuvakaappaus Twitteristä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) valkoposkihanhiaiheinen twiitti poiki pitkän vastauksen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta (vihr.).

Kahden ministerin välinen keskustelu valkoposkihanhista on saanut jatkoa Twitterissä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) twiittasi ehdottaneensa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle (vihr.), että he aloittaisivat pikaisesti lajin siirtämisen lintudirektiivin liitteeseen II.

Twiitillään Leppä viittasi valkoposkihanhen siirtämistä Euroopan unionin lintudirektiivin lajiliitteeseen, joka sallisi sen metsästyksen.

Mikkonen vastasi tähän neliosaisella twiitillä, jossa hän muun muassa kertoi, että keskustelut EU:n suuntaan ovat käynnissä ja että työtä vahinkojen estämiseksi ja vähentämiseksi jatkettava, koska ongelma ei ratkea hetkessä.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi eilen torstaina, että Leppä toivoo Mikkosen allekirjoittavan kanssaan avoimen, Euroopan komissiolle osoitetun kirjeen.

"Olen toimittanut kirjeen ministeri Mikkoselle torstaina ja toivon tietysti, että hän allekirjoittaa sen, jotta asia saadaan etenemään", Leppä kertoi tuolloin.

Mikkonen kertoi Maaseudun Tulevaisuudelle avustajansa välityksellä saaneensa Lepän kirjelmäehdotuksen. Varsinaiseen allekirjoittamiseen hän ei kuitenkaan ottanut suoraan kantaa.

"Tutustumme siihen ja selvitämme myös kirjelmöinnin mahdollisuutta yhtenä monien toimien rinnalla, joita ympäristöministeriö on mahdollistanut ja ollut mukana toteuttamassa viime syksystä lähtien."

Lue lisää: Komissiolta vaaditaan kirjelmässä valkoposkihanhen siirtämistä metsästettäväksi lajiksi - ministeri Leppä odottaa ministeri Mikkoselta allekirjoitusta

Melkein päivälleen vuosi sitten Mikkonen heilautti valkoposkiasiassa EU-korttia, eikä pitänyt metsästyspäätöstä kansallisena ratkaisuna.

”Tästä on tehtävä EU-tason päätös. Lajin aiheuttamat ongelmat ja kannan koon kasvu ovat kyllä esillä erilaisissa yhteyksissä vähän väliä", Mikkonen sanoi tuolloin.

Lue lisää: Ministeri Mikkonen on myötämielinen valkoposkihanhien ampumiselle, mutta metsästyksestä pitää päättää hänen mielestään EU:ssa

Kuluvan viikon maanantaina MT uutisoi, että satelliittihanhien ja muuttajamäärien perusteella on arvioitu, että siihen mennessä Suomen on ohittanut tai Suomessa oleilee kolmasosa arktisesta valkoposkihanhikannasta.

Kevättyöt tehdään kuitenkin kelien, ei hanhien muuttoaikataulun mukaan, muistutti suojaviljanurmea kylvänyt Teppo Toivanen.

”Hanhet syövät nurmet totaalisesti, mutta viljat tuskin ehtivät orastaa ennen kuin muutto on ohi, joten ne ovat suojassa.”

Lue lisää: "Kevättyöt tehdään kelien, ei hanhien muuttoaikataulun mukaan" – rajujen ukkoskuurojen uhka leijuu Pohjois-Karjalan yllä koko viikon

Katso video: Tällaista on hanhia pelloilta pois paimentavan Emmi Piiroisen työ – aamuvuoro alkaa kolmelta, käsilaserit ovat vielä jumissa postissa

Kansanedustaja Myllykosken lakialoitteessa vaaditaan ammuttavien lintujen hyödyntämistä ruokana

Lue lisää

"Turkisala ei ole tässä mukana" – turkiskasvattajain liiton Marja Tiuran mukaan EU:n häkkikielto ei koskisi turkiseläimiä

Hallinto-oikeus hylkäsi luonnonsuojeluliiton valituksen Tohmajärven hanhiluvasta – 12 viljelijän lupa oli ensimmäinen viime toukokuussa myönnetty ampumislupa

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen