Politiikka

Marin vastaa vihreiden syytöksiin sooloilusta metsälinjassa: "Ei ole näin, olen edustanut hallituksessa muodostettuja kantoja"

Pääministerin mukaan metsät tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia sekä ilmastotyöhön että taloudelliseen kasvuun.
Carolina Husu
Marin toivoo, että Pohjoismaiden erityisasema ja -osaaminen metsäasioissa huomioidaan myös EU:ssa.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö sekä kansanedustaja Satu Hassi moittivat viikko sitten pääministeri Sanna Marinia (sd.) kaksilla rattailla ajamisesta Suomen metsäpolitiikassa.

"Suomi on vain ja ainoastaan lobannut ympäristövaatimuksien heikentämisen puolesta. Hallituksen omassa hallitusohjelmassa ja taksonomia-kannanotossa se on eduskunnalle linjannut, että metsien käyttöä voi ohjata luonnolle paremmaksi. Nyt sitten esitetään komissiota luopumaan jopa jatkuvan kasvatuksen käsitteen mainitsemisesta vaihtoehtona", Niinistö kirjoitti tällöin Twitterissä.

Pääministeri Marinin mukaan syytökset ovat vääriä.

"Asia ei ole näin. Olen edustanut niitä yhteisiä kantoja ja linjoja, joita olemme hallituksessa muodostaneet ja eduskuntaan vieneet", hän sanoo.

Marinin mukaan Suomelle on tärkeää saada EU:n metsäkeskusteluissa oma viestinsä läpi.

"On tärkeää vaikuttaa aktiivisesti ennalta, jotta meidän erityispiirteemme huomioidaan ja ymmärretään se, kuinka tärkeää metsä on paitsi henkisesti kansakunnalle niin tietenkin myös taloudellisesti metsäteollisuudelle."

Marinin mukaan komissio ei ole täysin ymmärtänyt metsäteollisuuden merkitystä siirtymässä fossiilittomiin materiaaleihin.

"Metsäthän tarjoavat meille valtavan mahdollisuuden tehdä ilmastosiirtymää, kestävämpiä tuotteita ja samalla luoda taloudellisesta hyvinvointia ja myös ilmastollisesti ja ympäristöllisesti kestävämpää tulevaisuutta. Me haluamme, että meidän erityispiirteemme, ja se työ ja se osaaminen jota meillä on Pohjoismaina metsäasioissa, huomioidaan."

Marin muun muassa kirjelmöi kestävän rahoituksen taksonomiasta yhdessä Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa.

"Taksonomian osalta teimme paljon yhteistyötä Ruotsin kanssa, jotta metsäisten maiden erityispiirteet huomioidaan. Saimme näiltä osin kohtuullisen neuvottelutuloksen. Nyt me teemme työtä metsästrategian osalta."

Mikä taksonomiassa sitten alun perin oli Marinin mielestä vialla?

"Mielestämme ei oltu riittävällä tavalla huomioitu Suomen ja Ruotsin erityispiirteitä, eikä välttämättä ymmärretty täysin sitä, miten tärkeitä biotalous ja metsätalous ovat siirtymässä pois fossilisista polttoaineista ja fossiilisista tuotteista uusiin, kestävämpiin tuotteisiin."

Marinin mukaan metsäteollisuus ja kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voidaan sovittaa yhteen:

"En näe, että nämä asiat ovat ristiriidassa keskenään. Meidän täytyy tietenkin samanaikaisesti torjua ilmastonmuutosta sekä varmistaa luonnon monimuotoisuuden paraneminen, eli tehdä myös aktiivisia luonnonsuojelutoimenpiteitä ja varmistaa se, että Suomessa on vanhoja metsiä, joissa on monipuolinen lajisto."

"Samanaikaisesti pitää tietenkin huomioida se, että me tarvitsemme metsätaloutta ja metsäteollisuutta ja tuotteita, joita metsistä syntyy. Puurakentaminen on erittäin tärkeä kysymys myös. Puurakennukset ovat hiilivarastoja: kannattaa rakentaa puusta.

Lue myös:

Vihreät arvostelevat rajusti pääministerin metsävaikuttamista – MTK tyrmää puolueen väitteet: "Tästä ei varmasti ole hallituksen tai eduskunnan linjausta"

Aamiaiskohusta selvinnyt Marin kehuu hallituksen toimintakykyä – "Toivottavasti kirjoitellaan myös sellaisista asioista, joilla on merkitystä ihmisten elämän kannalta"

Lue lisää

Orpo ennakkoäänistä: Suomalaiset haluavat vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle"

Euroopan pitäisi tarjota venäläisille väljempää matkustusta, ehdottaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: "Poliittisia vapauksia kaipaava keskiluokka olisi Putinin pahin painajainen"

Paikalliset poliitikot ansaitsevat ison arvon

Video: Pitääkö lääkäripalvelu olla saavutettavissa oman kunnan alueella? – MT:n kuntavaalitentissä pääministeri Sanna Marin