Politiikka

Tampereella SDP kärkeen, Kuopiossa keskusta tarrasi kiinni ykkössijaan

Jyväskylässä vihreät näytti säilyttävän paikkansa suosituimpana puolueena kuntavaaleissa.
Ennakkoäänten laskentaa Helsingissä. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Vantaalla kokoomus johti kuntavaalien ääntenlaskua kello 22.30:een mennessä laskettujen äänien perusteella. Niiden mukaan puolue olisi saamassa 24,3 prosenttia äänistä, mikä nostaisi kokoomuksen Vantaan suurimmaksi puolueeksi. Kaikkiaan kokoomuksen ääniosuus näytti kuitenkin pienenevän hiukan viime vaaleista. Kärkipuolueen vaihtumiseen vaikuttikin ennen muuta SDP:n alamäki, sillä viime vaalien ykkönen oli saamassa nyt 22,3 prosenttia äänistä. Se tarkoittaisi vajaan kolmen prosenttiyksikön pudotusta.

Sen sijaan perussuomalaiset näytti nostaneen suosiotaan. Puolueen osuus lasketuista äänistä oli 17,4 prosenttia, mikä merkitsee viiden prosenttiyksikön hyppäystä viime kuntavaaleista.

Vihreät taas näytti menettäneen asemiaan 4,5 prosenttiyksikköä. Lasketuista äänistä puolue oli saanut 13,3 prosenttia.

Vasemmistoliiton osuus lasketuista äänistä oli 7,4, keskustan 4,1, kristillisdemokraattien 3,7, Liike Nytin 3,3 ja RKP:n 2,8 prosenttia.

Vantaan selvä äänikuningas puoli yhdentoista aikoihin illalla oli kansanedustaja Antti Lindtman (sd.). Toiseksi eniten ääniä oli koossa kansanedustaja Sari Multalalla (kok.) ja kolmanneksi eniten kansanedustaja Mika Niikolla (ps.).

Tampereella pormestaripuolue SDP piti yhä kuntavaalien kärkipaikkaa, kun kaupungin ääntenlaskenta oli loppusuoralla. Demarien johto kokoomukseen nähden oli kuitenkin kaventunut aiempaan tilanteeseen verrattuna.

Kun Tampereen äänistä oli laskettu 98,9 prosenttia, oli SDP saanut 24,4 prosenttia ja kokoomus 24,1 prosenttia äänistä.

Näillä ääniosuuksilla SDP ja kokoomus olisivat kumpikin saamassa 17 paikkaa Tampereen valtuustoon.

SDP:n ylivoimainen ääniharava oli odotetusti pääministeri Sanna Marin, joka sai noin neljä kertaa niin paljon ääniä kuin puolueen seuraavaksi suosituin ehdokas, nykyinen pormestari Lauri Lyly.

Marin keräsi yli 10 000 ääntä, mikä oli selvästi suurin äänisaalis Tampereen kaikista ehdokkaista. Marin sai Tampereella eniten ääniä myös viime kuntavaaleissa.

Kokoomuksen listalla näiden kuntavaalien suosituin nimi oli kansanedustaja, ex-pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Hän sai noin kaksi kertaa niin paljon ääniä kuin Tampereen kokoomuksen toinen pormestariehdokas, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola.

Vihreiden osuus lasketuista äänistä oli 15,5 prosenttia, perussuomalaisten 13,6 prosenttia ja vasemmistoliiton 10,3 prosenttia.

Perussuomalaiset oli yli kaksinkertaistamassa kannatuksensa edellisistä kuntavaaleista. Sen sijaan vihreille oli tulossa takkiin yli neljä prosenttiyksikköä.

Keskustan osuus lasketuista äänistä oli 4,2 prosenttia ja kristillisdemokraattien 3,9 prosenttia. Liike Nyt oli jäämässä ilman valtuustopaikkoja 1,2 prosentin kannatuksella.

Kuopiossa keskusta puolusti viime kuntavaalien ykkössijaansa, kun äänistä oli laskettu yli 90 prosenttia. Keskustalla oli 23,4 prosenttia äänistä, 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Toiseksi nousi kokoomus 19,9 prosentin osuudella ja kolmanneksi SDP 16,2 prosentilla. SDP:n äänisaaliista hupeni viime kuntavaaleihin verrattuna 2,3 prosenttiyksikköä.

Vihreät ja perussuomalaiset kävivät tiukkaa kamppailua neljännestä tilasta. Vihreät oli ensin johdossa, mutta illan edetessä perussuomalaiset kiri ohi 13,3 prosentin osuudella. Vihreillä oli 13,1 prosenttia. Perussuomalaisten äänisaalis oli kasvamassa 2,7 prosenttiyksiköllä.

Vasemmistoliitolla oli illan edetessä 6,8 prosenttia äänistä ja kristillisdemokraateilla 4,2. Liike Nyt oli saamassa 1,9 prosenttia äänistä ja näytti saavan valtuustopaikan.

Kokoomus otti reippaan alkukirin Helsingin kuntavaalien ääntenlaskussa heti illan aluksi ja piti kiinni ykkössijastaan ääntenlaskun edetessä. Ylivoimainen johto kapeni, kun lähiöiden äänet alkoivat näkyä tuloksessa, mutta kakkossijaa pitävä vihreät jäi selvästi kokoomuksen taakse, kun äänistä oli laskettu reilu puolet. Kokoomuksella oli iltakymmenen jälkeen 27,4 prosenttia äänistä, vihreillä 21,3.

Vasemmistoliitto järjesti pääministeripuolueelle yllätyksen nousemalla sen ohi kolmanneksi 13,6 prosentilla äänistä. SDP:n osuus jäi 13 prosenttiin. Ero kapeni illan edetessä, kun SDP kampesi itseään nousuun.

Perussuomalaiset kiri lähiöiden ääntenlaskun voimin ja nousi illan edetessä 8,4 prosenttiin. RKP:n lista keräsi 7,1 prosenttia, ja näytti nostavan valtuustoon myös viime vaaleissa piraattipuolueen listalta valitun Petrus Pennasen.

Liike Nyt oli saamassa 2,5 prosenttia äänistä ensimmäisissä kuntavaaleissaan. Keskustalle ja kristillisdemokraateille jäi 2,3 ja 1,5 prosenttia.

Pienpuolueista feministipuolue näytti menettävän ainoan paikkansa valtuustossa.

Kokoomus oli Helsingin suurin puolue viime kuntavaaleissa vuonna 2017, mutta menetti kärkisijan vihreille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Edellisissä kuntavaaleissa pormestariehdokas Jan Vapaavuori (kok.) kahmi liki 30  000 ääntä. Kokoomuksen uusiksi ääniharavoiksi nousevat nyt varapuheenjohtaja Elina Valtonen sekä pormestariehdokas Juhana Vartiainen. Perussuomalaisten ääniharava oli odotetusti puheenjohtaja ja pormestariehdokas Jussi Halla-aho.

Jyväskylässä vihreät näytti säilyttävän paikkansa suosituimpana puolueena kuntavaaleissa, joskin viime vaaleista tuli hieman pudotusta. Iltakymmeneen mennessä laskettujen äänten perusteella vihreät oli saamassa 19,1 prosenttia äänistä.

Kokoomus näytti sen sijaan kirineen viime kerrasta. Lasketut äänet lupasivat sille noin 18,8 prosentin äänisaalista ja toiseksi suosituimman puolueen asemaa.

Ääniosuudet ennakoivat kaupunginvaltuustoon 13 paikkaa sekä vihreille että kokoomukselle.

Sen sijaan viime vaalien kakkonen SDP oli menettänyt suosiotaan. Puolue oli jäämässä kolmossijalle noin 17,1 prosentin osuudella, mikä tarkoittaisi parin prosenttiyksikön pudotusta äänissä viime vaaleista.

Myös keskustan äänisaalis oli supistumassa viime kerrasta, sillä puolue oli saanut lasketuista äänistä 13,7 prosenttia. Perussuomalaiset taas olivat reippaasti nostaneet kannatustaan, ja ääniosuus oli nyt 12,0 prosenttia. Vasemmistoliiton saalis oli 10,2 prosenttia ja kristillisdemokraattien 5,8.

Lasketuista äänistä eniten ääniä ovat saaneet vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén, SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen sekä kokoomuksen EU-parlamenttiedustaja Henna Virkkunen.

Turussa kokoomus näytti pysyvän kaupungin suurimpana puolueena, kun äänistä oli laskettu 65 prosenttia. Kokoomuksen osuus lasketuista äänistä oli 23,2 prosenttia. Seuraavina olivat SDP 19,0 prosentilla ja vasemmistoliitto 16,9 prosentilla.

Turun viime kuntavaalien kakkospuolue vihreät sen sijaan oli vasta neljäntenä 13,9 prosentin osuudella. Vihreiden kannatuksesta oli sulamassa lähes kuusi prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista.

Perussuomalaiset puolestaan oli ottamassa Turussa selkeän vaalivoiton. Perussuomalaisten osuus lasketuista äänistä oli 12,7 prosenttia, mikä tarkoittaisi isoa harppausta vuoden 2017 kuntavaalien runsaan seitsemän prosentin kannatukseen.

RKP:n ääniosuus oli 5,9 prosenttia ja keskustan 4,4 prosenttia. Liike Nyt saisi 1,8 prosenttia ja kristillisdemokraatit 1,4 prosenttia.

Turun suurimmat henkilökohtaiset äänisaaliit olivat vasemmistoliiton puheenjohtajalla Li Anderssonilla ja SDP:n pormestariehdokkaalla, kansanedustaja Aki Lindénillä, kun ääntenlaskenta oli vielä kesken. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio oli keräämässä ison äänipotin.

Lue lisää

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Uutiskommentti: Tarvitaanko Suomeen kolme punavihreää puoluetta?

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä