Politiikka

"Kepulaiset ei usko alkioonsa, demarit ei usko sosialismiinsa ja kokoomus uskoo vain rahaan" – Timo Soinin mielestä Jussi Halla-aho on huono johtaja

Elämäkerran kirjoittanut Timo Soini myöntää, että valta tuntui hyvältä. Nyt kun vallan ajat ovat ohi, voi kertoa mielipiteensä politiikan nykytilasta.
Jaana Kankaanpää
Timo Soini kertoo olleensa nuorena ujo. "Ratkaiseva hetki oli, kun lakkasin pelkäämästä Veikko Vennamoa. Sen jälkeen en ole ihmistä pelännyt."

"Meiltä puuttuu politiikasta hirvittävä määrä ihmisiä, jotka todella uskoo siihen, mitä ne saarnaa. Kepulaiset ei usko alkioonsa, demarit ei usko sosialismiinsa ja kokoomus uskoo vain rahaan", Timo Soini summaa Suomen politiikan nykytilan.

Samalla vauhdilla hän kertoo, mikä on poliitikon tärkein kyky. Se on ominaisuus kestää henkistä epämukavuutta.

"Se päivä tulee, kun media hyökkää kimppuun. Se on kova paikka. Siihen pitää valmistautua koko ajan", Soini sanoo.

Valmistautumattomat tunnistaa siitä, että vältellään virheitä ja päätöksiä. Siihen kastiin Soini ei itseään laske. Päätöksiä pystyi tekemään myös Juha Sipilä (kesk.) pääministerinä. Erityisen kovapintaisena Soini pitää EU-komissaari Jutta Urpilaista (sd.).

Soini oli Sipilän hallituksen ulkoministeri.

"Saarikko oli aika hyvä jo siihen aikaan, kun vain uskoisi, että liberalismilla kepu ei pärjää. Olen siitä kyllä sanonut."

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on nyt valtionvarainministeri.

Entä mihin Soinin oma puolue perussuomalaiset uskoo?

"Halla-ahoon tällä hetkellä. Ei ole kovin hääppöinen, jos ottaa hatkat silloin, kun on mahdollisuus pääministeriksi. Hän ei kestä sitä henkistä epämukavuutta ja painetta. Halla-aho ei ole hyvä johtaja", Soini sanoo.

Jussi Halla-aho seurasi Soinia puolueen puheenjohtajana. Nyt johdossa on Riikka Purra. Purraa Soini ei lähde vielä arvioimaan, sillä puoluejohtajakokemusta on vasta vajaa pari viikkoa. Muutosta kyllä tarvitaan.

"Tällä menolla ykkönen on Orpo ja meillä on sinipunahallitus."

Petteri Orpo on kokoomuksen puheenjohtaja. Kokoomus on gallupeissa tällä hetkellä suosituin puolue.

Soini kertoo myös miksi hallitukseen pitää lähteä. Silloin rupeaa tapahtumaan.

"Valta tuntui hyvältä. Silloin rupesi tapahtumaan. Sanoit, että tosta, ja siinä oli 20 minuutissa ihminen ovenpielessä, joka tiesi siitä asiasta eniten. Ja seuraavana päivänä asia lähti eteenpäin. Oppositiossa ei saatu mitään aikaan", Timo Soini sanoo MT:n haastattelussa ajastaan ulkoministerinä.

Perussuomalaisten politiikka on vinossa Afganistanin kysymyksessä. Soinin mielestä hallitus tekee nyt aivan oikein hakiessaan Suomella töissä olleita turvaan.

"Ne jotka on siellä etulinjassa olleet auttamassa Suomea, pitää tuoda sieltä pois. Ei omia jätetä, ei jätetty karjalaisiakaan."

Soini on kirjoittanut juuri julkaistavan elämäkerran, jossa käsittelee aikaa ulkoministerinä ja myös oman poliittisen uran polkua.

"Sain sen mitä ansaitsin. En ole mistään katkera. Olen tyytyväinen, että pystyin tekemään sen ja pysyin hengissä ja järjissäni", Soini sanoo 40-vuotisesta poliitikon urastaan.

Nyt Soini viettää hiljaiselämää. Hän tekee yrityksensä kautta puhe- ja konsulttikeikkoja sekä kirjoittaa. Politiikkaan paluuta hän ei myönnä, muttei kiellä, etteikö se kiinnostaisi. Joskus joku sanoo Soinille, että olet menettänyt vallan. Siihen hän vastaa, että kysytkö Lasse Vireniltä, vieläkö voitat maratoneja.

"Minulla on ne politiikan pokaalit tallella", Soini tuumaa.

Lue myös:

Riikka Purra on perussuomalaisten uusi puheenjohtaja

Perussuomalaisten puoluekokous käynnistyi Seinäjoella – Halla-aho keskittyi avauspuheessaan arvostelemaan mediaa

Timo Soini ennusti Halla-ahon lähdön jo huhtikuussa – "Pahinta myrkkyä on se, jos puolueen puheenjohtaja ei halua pääministeriksi"

Lue lisää

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Punamultaa tarjolla myös oppositioon

Purra tasapainoilee

Liike Nyt liittyi perussuomalaisten välikysymykseen maahanmuutosta