Risto Lahden mielestä jokainen kivi on nyt käännettävä sikatilojen ahdingon ratkaisemiseksi: "Keinovalikoimassa oltava myös sopeuttamistuki tuotantolinjan vaihtamiseen"
Keinovalikoima on oltava laaja, jotta karjatalouden kriisi selätetään. Lihaosuuskuntien toimitusjohtaja Risto Lahti vaatii päättäjiltä nopeita toimia ja kutsuu talkoisiin mukaan koko ruokaketjun.
Itikka ja Lihakunnan toimitusjohtajan Risto Lahden mielestä suomalaista possua on oltava jatkossakin, ja tuottajan pitää saada siitä asianmukainen hinta." Kuva: Johannes TervoItikka osuuskunnan ja Lihakunnan toimitusjohtaja Risto Lahti näkee yhdeksi ratkaisuksi sikatiloja koettelevaan kriisiin sopeuttamistuet, joiden avulla osa sianlihan tuottajista voisi vaihtaa tuotantosuuntaa.
"EU sallii sopeuttavat tukitoimet, ja esimerkiksi Hollannissa sellaiseen on lähdetty."
Jatkavien tilojen taloudellista asemaa pitäisi Lahden mielestä helpottaa kaikin tavoin.
”Kustannusten nousu koettelee koko kotieläinsektoria, koska viljan hinnalla on keskeinen merkitys myös siipikarjan ja naudanlihan tuotannossa. Sian osalta tilanteen tekee erityisen haastavaksi eurooppalainen markkinatilanne ja suomalaisen sikasektorin vahva yhteys eurooppalaiseen hintatasoon.”
Hän muistuttaa, että sikatilojen tukitasot ovat jo valmiiksi hyvin matalat.
"Uuden ohjelmakauden luonnoksessa on paljon korjattavaa, jotta tuotannon edellytykset voidaan turvata."
Lahden mielestä päättäjiltä vaaditaan nyt järeitä toimia, kuten alan säätelyn järkeistämistä.
"Pystyykö toimiala esimerkiksi täyttämään lausuntokierroksella olevan eläinten hyvinvointilain vaatimukset? Tuottajat ovat sitoutuneet eläinten hyvinvoinnin kehittämiseen, mutta on tärkeää miettiä, mitä tehdään ja millä aikataululla."
Hänen mielestään esimerkiksi vapaaporsituksen nopea edistyminen kannustein on osoittanut, että porkkana on keppiä parempi keino.
"Sen sijaan esimerkiksi selvityksessä oleva kirurgisesta kastraatiosta luopuminen on mahdoton vaatimus kriisissä rypevälle sikasektorille, kun vientivaikutuksia, kustannuksia ja menetelmiä ei tunneta."
Moni toimialalla pitkään työskennellyt on todennut, että tilanne on vakavin miesmuistiin. Lahden mielestä suurimmassa avuntarpeessa ovat hiljattain investoineet nuoret tuottajat.
"Tilakohtaiset vaihtelut ovat suuria: pahimmillaan viljaa on vain muutamaksi viikoksi, kun toiset selviävät seuraavaan syksyyn."
Asian korjaamiseksi tarvitaan Lahden mielestä aktiivisia toimia koko ruokaketjulta.
"Tuontisikaa on nyt paljon kaupan hyllyssä, ravintoloissa ja julkisilla toimijoilla. On ongelma, jos kuluttaja ei tiedä tuotteen alkuperää ja häntä johdatetaan jopa harhaan."
Lahti ehdottaa, että alkuperämerkintöihin liittyvää sääntelyä kehitettäisiin edelleen lisäämään eri tuotteiden läpinäkyvyyttä.
"Kaupoilta olisi parasta tukea alkutuotannolle se, että ne sitoutuisivat entistä enemmän suosimaan kotimaista lihaa myös jalosteissa ja valmisruuissa."
Lahti haastaisi julkiset toimijat mieluummin mukaan edistämään yhä vastuullisempia tuotantomenetelmiä julkisilla hankinnoilla kuin lähtemään lihavastaiselle linjalle.
"Helsingin kaupunki voisi olla edelläkävijä hiilineutraalin lihan markkinan luomisessa", hän toteaa.
Lue lisää:
Itikka ja Lihakunta päättivät kahden miljoonan euron ylimääräisestä voitonjaosta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
