Kolumni

Missä Luken tiedote ohjelmointivirheestä viipyi kolme päivää?

Maanantaina 1.11. maa- ja metsätalousministeriö (MMM) laittoi lausunnoille asetuksen suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Tästä julkaistiin tiedote kello 16.29.

Perjantaina 5.11. kello 12.01 MMM lähetti tiedotteen, jossa se kertoo korjaavansa lausunnoilla olevaa asetusmuistiota. Syynä korjaukseen on Luonnonvarakeskus Luken havaitsema ohjelmointivirhe asetuksen perustana käytetyistä laskelmista.

Samana perjantaina 5.11. klo 12.04 Luke julkaisi oman tiedotteensa. Tiedotteessa kerrottiin, että viimeisimpien simulaatiotulosten kuvaajissa on havaittu epäloogisuus, jonka syyksi jäljitettiin ohjelmointivirhe.

Havainto ohjelmointivirheestä tehtiin Luken mukaan tiistaina 2.11.

Mitä ihmettä Lukessa ja Luken viestinnässä tehtiin tiistain ja perjantain puolenpäivän välisenä aikana?

Tiedote, joka lopulta perjantaina julkaistiin, sisältää polveilevaa selostusta kehitettävän menetelmän keskeneräisyydestä, pioneerityöstä ja prototyypistä. Tiedote sisältää myös tutkimusylijohtaja Antti Asikaisen suulla valittelut ja pahoittelut.

”Lukessa tiedostetaan suteen liittyvän yhteiskunnallisen keskustelun monimutkaisuus ja vaara, että inhimillinen virhe keskeneräisen työn tiimoilta voi lisätä ei-toivottavaa vastakkainasettelua.”

Saa laskea väärin, saa ohjelmoida väärin, ei suteen liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu tästä enää juuri kehnommaksi voi mennä tai ei-toivottava vastakkainasettelu lisääntyä. Mutta Luke pystyy näköjään polkemaan itsensä yhä syvemmälle suohon viestinnällisillä valinnoillaan.

Miksi heti tiistaina ei julkaistu tiedotetta, jossa olisi nostettu käsi pystyyn virheen merkiksi? Ei verovaroilla tutkimusta tekevä laitos voi käpertyä koloonsa. Ei, vaikka tehtäisiin pioneerityötä ja tutkijoita harmittaisi, koska he joutuvat toimittamaan keskeneräisiä laskentatuloksia ministeriöön perustelemaan annettavaa asetusta.

Lukessa työskentelee yhteensä 10 viestinnän asiantuntijaa tai erityisasiantuntijaa, yksi viestintäpäällikkö ja yksi viestintä- ja markkinointijohtaja. Ei kai kukaan viestinnän ammattilaisista suositellut hilloamaan ja viilaamaan tiedotetta muutamien päivien ajan? Sen valinnan lienee tehnyt joku muu.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Miksi heti tiistaina ei julkaistu tiedotetta, jossa olisi nostettu käsi pystyyn virheen merkiksi?

Lue lisää

Ahmakanta on vahvistunut 20 viime vuoden aikana – Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan eläinmäärä oli kevättalvella 390–400 yksilöä

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"