Sämpylätaikinaan voi heittää joko tuoretta tai pakastettua nokkosta
Nokkossämpylät tuovat kevään talven keskelle, jos pakastimesta löytyy ryöpättyä nokkosta. Reseptiä kannattaa kokeilla myös villiyrttisesongin aikaan.
Sämpylöitä kannattaa leipoa kerralla tupla-annos ja pakastaa niitä 3–4 kappaleen pusseissa metsäevääksi. Kuva: Mari IkonenKolmen viljan nokkossämpylät
(12–15 sämpylää)
- Ainekset:
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 pussillinen (11 g) kuivahiivaa
- 5 dl lämmintä vettä
- 1 dl ryöpättyä nokkosta (tuoretta tai pakastettua)
- 1 tl suolaa
- 0,5 dl siirappia
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl kaurahiutaleita
- 0,5 dl rypsiöljyä
- (hieman lisää vehnäjauhoja)
Valmistusohje:
Sekoita kulhossa kuivahiiva vehnäjauhoihin ja kaada päälle 42-asteinen vesi. Sekoita ja anna juuren kohota kuplivaksi.
Lisää ryöpätty nokkonen, suola, siirappi, ruisjauhot ja kaurahiutaleet ja alusta taikinaksi. Alusta lopuksi mukaan tilkka ruokaöljyä, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää vielä 1–2 dl vehnäjauhoja.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
Ripottele leivinpöydälle hiukan vehnäjauhoja, leivo taikina pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla pulleiksi. Ei haittaa, vaikka reunat liimautuisivat vähän yhteen.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on ruskea ja pohja kumisee kynnellä kopauttaessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

