Miten valmistuvat gluteenittomat pullat? Keliakialiitto tarjoaa neuvoja ruuanlaittoon videoiden muodossa
150 000 suomalaista noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.
Gluteenittoman pullan valmistukseen saa vinkkejä Keliakialiiton julkaisemilta videoilta. Kuva: KeliakialiittoKeliakialiitto julkaisee syyskuun aikana seitsemän uutta videota gluteenittomasta ruuanlaitosta ja leivonnasta. Videoiden tavoitteena on helpottaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavien elämää. Videoissa avataan muun muassa gluteenittoman pullan leipomista ja sitä miten valmistuu gluteeniton makaronilaatikko.
"150 000 työikäistä suomalaista noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Haluamme rohkaista heitä ja heidän läheisiään kokeilemaan gluteenitonta ruuanlaittoa ja leivontaa. Videoista voivat ottaa vinkkiä myös kahvila- ja ravintola-alan ammattilaiset", toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi.
Videot julkaistaan Keliakialiiton YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla valtakunnallisella keliakiaviikolla 6.–12.9. Viikon teemana on "Kokataan yhdessä gluteenitonta".
Videoiden aiheet on valittu Keliakialiitolle tulleiden pyyntöjen perusteella. Videoissa valmistetaan gluteenittomia pullia, ruskea kastike, marjapiirakka, liha-makaronilaatikko, pizzoja ja sämpylöitä sekä esitellään gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia.
Tutkimusten mukaan Suomen kotitalouksista lähes joka kymmenennessä joku perheenjäsenistä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenittomalle ruokavaliolle on monia syitä. Yksi niistä on keliakia.
"Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on tarkka gluteeniton ruokavalio. Myös muiden sairauksien kohdalla gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla hyötyä. Kaikki gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ja asiasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita järjestöömme", toteaa Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus.
Videoihin liittyvät reseptit löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta. Videot toteutettiin Tampereen Talouskoulun säätiön tuella.
Videoiden lisäksi Keliakialiitto järjestää tiistaina 7.9. kello 18.00 kaikille avoimen webinaarin gluteenittomasta hiivaleivonnasta. Yhtenä webinaarin aiheena on pulla.
"Moni gluteenittomaan ruokavalioon siirtynyt kaipaa erityisesti pullaa. Gluteenittoman pullan leivonnassa on omat vinkkinsä, ettei leivonnaisista tule kivikovia", kertoo Keliakialiiton reseptiikasta vastaava Marjo Jokinen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
