Älä heitä ravunkuoria hukkaan – niistä syntyy erinomainen liemi rapukeittoa varten
Rapukeiton kanssa maistuu esimerkiksi vaalea leipäKermainen rapukeitto
- 4 alkuruoka-annosta
- Ainekset
- noin 20 ravun kuoret ja panssarit
- 3 salottisipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 200 g fenkolia
- 1 porkkana
- pala (noin 70 g) selleriä
- 2 tomaattia
- 3 rkl voita
- 2 dl valkoviiniä
- (2 rkl konjakkia)
- 7½ dl kalalientä fondista tai liemikuutiosta
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 rkl timjamia silputtuna
- 1 laakerinlehti
- ripaus chiliä
- 2½ rkl vehnäjauhoja
- 2 dl kuohukermaa
- Päälle
- noin 12 ravunpyrstöä
Valmistusohje
Ota yön yli kylmässä säilytetyt ravunperkeet huoneenlämpöön. Voit halutessasi käyttää kaikkia osia tai poimia joukosta vain kuoret ja panssarit. Murskaa kuoria, jotta maku irtoaa helpommin.
Kuori sipulit ja hienonna ne. Paloittele fenkoli ja kuorittu porkkana. Leikkaa tomaatit lohkoiksi.
Kuumenna voi kattilassa ja paahda ravunkuoria noin 5 minuuttia välillä käännellen. Lisää sipulit, porkkana, fenkoli, selleri ja tomaatit. Sekoittele miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää viini, konjakki, kalaliemi, tomaattipyree, timjami ja chili. Keitä hiljaa poreillen puoli tuntia.
Siivilöi keitto toiseen astiaan. Painele kasvis-kuorimassaa reippaasti lusikalla siivilää vasten, jotta saat kaikki maut talteen. Lientä tulee noin 6 desilitraa. (Jatka lientä tarvittaessa vedellä.) Tässä vaiheessa voit halutessasi pakastaa liemen annosrasioissa ja käyttää myöhemmin.
Vatkaa jauhot kerman joukkoon ja lisää seos kiehuvaan keittoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Keitä 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja mustapippuria. Voit halutessasi surauttaa keiton kuohkeaksi sauvasekoittimella juuri ennen tarjoilua.
Jaa keitto kulhoihin, nostele ravunlihat keskelle ja koristele tuoreella timjamilla. Tarjoa alkukeittona sellaisenaan tai vaalean leivän kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




