
Ähtärissä on kahvila, jonka vitriini pullistelee gluteenittomia herkkuja – kimmokkeena oli omakohtainen kokemus: ”Gluteenitonta ruokaa syövät saavat yhtä lailla nauttia herkuista”
Ähtäriläisen kahvila-hotelliyrittäjä Kaisa Kaiholan odotukset tulevalle kesälle ovat suuret. ”Odotan, että kesästä tulee parempi kuin viime kesä.”
Leipuri-kondiittori Marjaana Nauha on ollut mukana alusta asti. Hetkessä kaikki leivonnaiset tehdään alusta loppuun itse. Kuva: Taina RenkolaKahvilan vitriini pullistelee leivoksia ja kakkuja. Suurin osa niistä on gluteenittomia.
Vanha Pappila Hetken laajan gluteenittoman valikoiman taustalla ovat hotelli-kahvilayrittäjä Kaisa Kaiholan kahvilahetket hänen äitinsä kanssa.
”Kimmoke oli omakohtainen kokemus, kun näki monissa kahviloissa siihen aikaan onnettoman gluteenittoman tarjonnan”, kertoo Kaihola.
Hänen äitinsä työskenteli kokkina ja osasi tehdä maukkaita gluteenittomia leivonnaisia. Kaisa kasvoi siihen, että gluteenittomuus ei ollut vieras ajatus.
Leipuri-kondiittori Marjaana Nauha toi omat näkemyksensä ja ideansa valikoimasta.
”On tärkeää, että asiakkaat kokevat itsensä tärkeiksi. Gluteenitonta ruokaa syövät saavat yhtä lailla nauttia herkuista”, Kaihola sanoo.
Hetkessä kaikki leivonnaiset tehdään paikan päällä alusta loppuun itse.
Makeiden herkkujen lisäksi suolainen piirakka tehdään gluteenittomasti Ähtärin keskustassa sijaitsevassa kahvilassa. Sämpylät ja vohvelit ovat aina saatavilla myös gluteenittomina.
Ruokien gluteenittomuudesta pidetään huolta työjärjestelyillä. ”Tarpeen tullen pystymme käyttämään kahta keittiötä.”
Boutique-hotelli, kahvila ja putiikki avattiin Ähtäriin neljä vuotta sitten.
Hotellissa on 9 majoitushuonetta ja 26 vuodepaikkaa. Sisustuskauppa toimii entisessä kirkkoherranvirastossa.
Kaihola ja miehensä Juha Kaartinen ostivat vanhan pappilan elokuussa 2018. Massiivisessa remontissa seinät käsiteltiin, sähköt remontoitiin ja lattian alta imettiin 80 000 kiloa irtotavaraa, jotta alapohjasta saatiin aidosti tuulettuva.
Hirsirakennuksen kivijalka on isketty maahan vuonna 1874. Ensimmäiset asukkaansa se sai 1876.
Seurakunnan myynti-ilmoitus pappilasta osui Kaiholan silmään, kun hän silmäili asuntoja. Kaihola asui siihen aikaan Valkeakoskella. Kaartisen hän oli tavannut vuotta aiemmin.
Kaihola oli työuupumuksen takia sairaslomalla ja mietti, mitä tekisi seuraavana työrintamalla.
”Joulukuun 11. päivä leikittelin ajatuksella muuttaa Lappiin kaikesta kauas pois ja katselin huvikseni Etuovesta erämaan mökkejä. Eksyin Ähtärin osioon ja pappilan ilmoitus tuli vastaan. Aloin katsoa kuvia ja tuntui, kuin salama olisi iskenyt. Näin heti, miltä huoneet näyttävät sisustettuina. Otin paperia ja kävin luonnostelemaan.”
Sirpa Mannismäki ja Anne Rinne Ähtäristä ovat Vanha pappila Hetken kanta-asiakkaita. He kävivät keskiviikkona salaattilounaalla. Kuva: Taina RenkolaHetken idea on olla paikka, jonne ihmiset pääsevät karkuun arjen rytinää.
Idea on kantanut. Hetki on raivannut Ähtärissä tilaa kahvilakulttuurille, Kaihola sanoo.
”Liiketoimintaa eivät helpota koronat ja Venäjän sota. Kaikki kulut ovat nousseet hirveästi. Hintoja ei voi nostaa määräänsä enempää.”
Hetkessä mietitään nyt lounasruuan tarjoamista kesäsesongin aikana. ”Kotiruokaa kysytään meiltä tosi paljon”, kertoo Kaihola.
Kevään hiljaiseen aikaan Hetki tarjoaa lounasta kaksi kertaa viikossa.
Kesä on sesonkiaikaa. Silloin liikkeellä on paljon lapsiperheitä, jotka ovat tulleet Ähtärin eläinpuistoon.
Puiston vetonaulan, pandojen, kohtalo on vielä epäselvä. Päätös pandojen mahdollista palautuksesta Kiinaan siirtyi helmikuussa eteenpäin keväälle.
Viime kesänä moni suomalainen suuntasi ulkomaille, kun se oli koronan jälkeen mahdollista. Kaiholan odotukset tulevalle kesälle ovat suuret.
”Odotan, että kesästä tulee parempi kuin viime kesä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






