Lohikulibjaka

Lohikulibjaka on slaavilainen, voitaikinaan leivottu klassikkopiirakka. Riisi-lohitäytteinen piirakka on hyvin ruokaisa, joten salaatin kera se riittää ateriaksi.
Ruokaisa lohikulibjaka kätkee sisäänsä kokonaisen aterian.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lohikulibjaka

8–10 annosta

Rahkavoitaikina

  • 1 prk (250 g) maitorahkaa
  • 250 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 200 g suppilovahveroita tai herkkusieniä
  • 1 sipuli
  • 1 rkl voita
  • puolikas purjoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 dl puuroriisiä
  • 2 keitettyä (8 min.) munaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä
  • 1/2 dl ruokakermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 300 g lohta tai kirjolohta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Voiteluun

  • munaa

Valmistusohje

Sekoita maitorahkaan pehmeä voi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hienonna sienet ja sipulit. Hauduta pannulla voissa, kunnes neste on haihtunut sienistä. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat. Sekoita jäähtynyt riisi ja munahakkelus. Mausta sitruunamehulla, suolalla, tillillä, pippurilla ja lisää kerma.

Jaa taikina kahteen palaan. Kauli toinen pala noin 20 x 30 senttimetrin levyksi. Voitele reunat munalla.

Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä puolet riisiseoksesta levyn pohjalle. Jätä reunoista pari senttiä vajaaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Leikkaa lohi viipaleiksi ja levitä riisin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Levitä päälle sieniseos ja lopuksi riisi. Kauli loppu taikina hiukan isommaksi, 22 x 32 senttimetrin kokoiseksi levyksi.

Nosta täytteen päälle ja painele reunat kiinni toisiinsa haarukalla. Voitele pinta munalla. Mikäli taikinaa on jäänyt reunoista, niin tee niistä pinnalle koristekuvioita.

Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa salaatin kanssa.