Elintarvikkeiden takaisinvedot lisääntyivät viime vuonna – yleisimpiä syitä väärät pakkausmerkinnät, bakteerit ja vierasesineet
Viime vuonna elintarvikkeita vedettiin pois myynnistä 168 kertaa.
Viime vuonna elintarvikkeita vedettiin pois myynnistä 168 kertaa. Kuvan kauppa ja tuotteet eivät liity tapauksiin. Kuva: Hanna LinnoveRuokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 168 kertaa vuonna 2018. Määrä on noin 6 prosenttia edellisvuotta suurempi. Yleisin syy takaisinvetoon olivat allergeenivirheet.
Takaisinvetojen määrä kasvoi kolmatta vuotta peräkkäin. Kuluttajaturvallisuuden ei voida kuitenkaan sanoa vaarantuneen entisestään. Ruokaviraston mukaan näyttää siltä, että elintarvikeyritysten omavalvonta on tehostunut ja viranomaisvalvonnasta on tullut entistä riskiperusteisempaa. Myös kuluttajat ilmoittavat tuotevirheistä sekä suoraan valmistajille että sosiaalisen mediassa.
Elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit tai toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus aiheuttivat 21 prosenttia takaisinvedoista viime vuonna. Nämä elintarvikkeet olivat laadullisesti moitteettomia, mutta aiheuttivat allergisille terveysvaaran.
Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin oli elintarvikkeista löytyneet mikrobiologiset ongelmat. Puolalaisesta laitoksesta löydettiin listeriaa, jonka vuoksi markkinoilta vedettiin pois pakastevihanneksia, erityisesti pakastemaissia.
Viime vuonna tuli ilmi poikkeuksellisen paljon tapauksia, joissa elintarvikkeen joukkoon oli päätynyt muovin-, metallin- tai lasin kappaleita. Nämä olivat yleensä peräisin rikkoutuneesta tuotantokoneesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
