
Ohjelista ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin – rastita nämä kohdat, niin onnistut

Ylioppilasjuhlat ovat aivan kulman takana ja monessa kodissa mietitään, miten ruokatarjoilu ja muut juhlajärjestelyt tulisi järjestää.
Kokosimme yhteen Marttojen vinkkejä valmisteluun sekä ruoan esillepanoon niin, että ruoka säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Ota vinkit talteen ja onnistu tärkeänä juhlapäivänä.
Alta näet koostetun muistilistan. Tarkemmin vinkkeihin voit tutustua muistilistan alta.
Muistilista juhlien järjestämiseen
– Varaa jääkaapista tilaa
– Älä pidä ruokaa lämpimässä yli kaksi tuntia
– Hyödynnä kylmävaraajat
– Jäähdytä juomat hetkessä ennen tarjoilua
– Laske ruokamenekki valmiiksi
– Huomioi erilaiset ruokavaliot
– Siirrä suuret huonekalut pois juhlatilasta
– Tee lisää tarjoilutilaa
– Tyhjennä naulakko
– Hyödynnä ulkotilaa
– Porrasta vieraiden saapuminen
– Ota maljakot esille
1. Säilytä ja tarjoile ruoka oikein
Monet juhlaruoista ovat varsinkin kesäkuumalla herkkiä pilaantumaan.
Varaa jääkaapista tilaa
Kannattaa ensin varmistaa, että jääkaapissa on tilaa tarjottaville. Jos jääkaappi tuntuu ahtaalta, voit pyytää naapurilta lupaa lainata hänen jääkaappiaan tai lainata jääkaappia. Yksi hyvä lisä kylmätilan kasvattamiseen on autoissakin käytettävät jäähdyttävät kylmälaukut, joihin voi latoa vaikka salaattikulhot päällekkäin.
Älä pidä ruokaa lämpimässä yli kaksi tuntia
Kun laitat ruokaa esille, varmista, ettei se ole tarjolla yli kahden tunnin ajan. Ruokaa kannattaakin olla tarjolla aina vain tarvittava määrä ja tuoda uutta ruokaa tilalle, kun vanha on syöty. Voit hyödyntää tässä pienempiä tarjoilukulhoja tai täyttää rasioista isompia kulhoja.
Hyödynnä kylmävaraajat
Erilaiset vihersalaatit säilyvät hyvänä hieman lämpimämmässäkin, mutta herkempien ruokien, kuten kalan ja lihan kanssa kannattaa olla tarkkana. Tarjoilussa kannattaa käyttää apuna erilaisia kylmähauteita, jotka pitävät ruoan viileänä pidempään.
Voit rakentaa kylmävaraajista käytännöllisen kylmäalustan, jonka päälle voit asettaa tarjottavat ruoat. Värikkäät kylmävaraajat saa piiloon erillisellä pöytäliinalla. Voit käyttää myös jääpaloja ja jäämurskaa tarjottavien astioiden ympärillä. Vedellä täytetty ja jäädytetty maito- tai mehupurkki toimii hyvin jäähdyttämiseen. Vuolukiviset astiat, alustat ja juomajäähdyttimet pakastettuna pitävät ruoat myös melko pitkään kylminä.
Jäähdytä juomat hetkessä ennen tarjoilua
Jos ruokajuomat tuntuvat vievän jääkaapista liikaa tilaa, kannattaa ne jäähdyttää vasta vähän ennen tarjoilua. Juomat saa nopeasti kylmäksi upottamalla ne jäävesiseokseen, johon on lisätty suolaa. Suola laskee veden jäätymispistettä ja juomat jäähtyvät hetkessä.
2. Varaa oikea määrä tarjottavaa
Juhlatarjoilussa päänvaivaa monesti aiheuttaa tarjottavien ruokien määrän arvioiminen. Ruokaa kannattaa varata reilusti, mutta turhan monta lajia eri ruokaa on turha laittaa tarjolle.
Kannattaa huomioida, että lakkiaisissa ruokaa voi mennä vähemmän, sillä moni vieras kiertää useammat juhlat.
Huomioi erilaiset ruokavaliot
Kannattaa myös huomioida erilaiset ruokavaliot. Jo lähtökohtaisesti monesta ruoasta voi tehdä gluteenitonta ja laktoositonta. Lihattomia vaihtoehtoja kannattaa myös varata valmiiksi.
Laske ruokamenekki valmiiksi
Kun juhliin varaa oikean määrän ruokaa, hävikki pienenee, eikä ruoka lopu kesken.
Näin paljon ruokaa kannattaa laskea vierasta kohden
– Ruokaa kokonaisuudessaan 350–700 grammaa
– Lihaa on hyvä varata 140–180 grammaa
– Keittoa 2,3–3 desilitraa
– Ruokaisaa salaattia 150–200 grammaa
– Voileipäkakkua noin senttimetrin siivu
– Kahvia 2–3 kuppia
– Neljän munan kakusta riittää syötävää 10–15 hengelle ja kahdeksan munan kakusta 25–30 hengelle
Martat on julkaissut kätevän taulukon, josta näkee nopeasti, kuinka paljon ruokaa kannattaa varata. Taulukon löydät täältä.
3. Järjestä tarpeeksi istumatilaa
Jos juhliin on kutsuttu suurempi määrä ihmisiä, voi tilanpuute yllättää. Juhlatila kannattaakin valmistella jo hyvissä ajoin valmiiksi, ettei juuri ennen juhlia tarvitse hikoilla.
Siirrä suuret huonekalut pois juhlatilasta
Suuremmat huonekalut kannattaa siirtää syrjemmälle, viedä varastoon tai vaikka naapurille, jos tämä hänelle sopii. Samalla naapurilta tai ystäviltä voi pyytää tuoleja, penkkejä ja pieniä pöytiä lainaksi.
Tee lisää tarjoilutilaa
Pöytätilaa saa helposti lisää laittamalla suuren levyn pukkijalkojen päälle tai pienemmän pöydän päälle.
Tyhjennä naulakko
Naulakkotilaa kannattaa varata, vaikka monesti lämpimällä päällystakkeja ei monella mukana olekaan. Vie omat takit ja kengät pois eteisestä säilöön juhlien ajaksi, jolloin vieraat saavat lisätilaa.
Hyödynnä ulkotilaa
Kesällä juhlatilaa kannattaa laajentaa mahdollisuuksien mukaan terassille tai pihalle. Muista kuitenkin varautua huonompaan säähän, jolloin seurueelle pitää olla myös sisällä tilaa.
Porrasta viraiden saapuminen
Jos tilaa on niukalti, kannattaa porrastaa vieraiden saapumista. Tämä helpottaa myös ruokatarjoilussa.
Ota maljakot esille
Kukille kannattaa varata maljakoita valmiiksi, eikä pieni lahjapöytäkään ole pahitteeksi.
Osaston luetuimmat
- Suomalaiselta burgeriketjulta hieno ele tuottajille: Tarjoaa ilmaiset ruoat koko perheelle
- Kaksi helppoa tapaa säilöä suppilovahverot: Näin löydät sienet ja kokkaat niistä herkullista ruokaa
- S-ryhmä laskee hintojaan: 100 tuotetta muuttuu edullisemmaksi
- Nyt on aika tehdä ensi kesän perunalle penkit – haravoitujen lehtien hyötykäytöllä saat puhtaan valkeita perunoita
- Makeaa punajuurichutneyta kannattaa testata – maukas lisuke esimerkiksi lihalle tai juustolle
- Kokkaa juureksista: Neljä erityisen maukasta reseptiä
- Suositussa dippikastikkeessa ruokamyrkytysvaara – tarkista paketin päiväys