Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ohjelista ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin – rastita nämä kohdat, niin onnistut

Hyvällä valmistautumisella pääsee jo pitkälle.
Juhlissa kylmäsäilytyksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varsinkin kakut ovat herkkiä lämmölle.
Juhlissa kylmäsäilytyksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varsinkin kakut ovat herkkiä lämmölle. Kuva: Suvi Elo / Jaana Kankaanpää / Kuvanmuokkaus: Janiko Kemppi

Ylioppilasjuhlat ovat aivan kulman takana ja monessa kodissa mietitään, miten ruokatarjoilu ja muut juhlajärjestelyt tulisi järjestää.

Kokosimme yhteen Marttojen vinkkejä valmisteluun sekä ruoan esillepanoon niin, että ruoka säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Ota vinkit talteen ja onnistu tärkeänä juhlapäivänä.

Alta näet koostetun muistilistan. Tarkemmin vinkkeihin voit tutustua muistilistan alta.

Muistilista juhlien järjestämiseen

– Varaa jääkaapista tilaa

– Älä pidä ruokaa lämpimässä yli kaksi tuntia

– Hyödynnä kylmävaraajat

– Jäähdytä juomat hetkessä ennen tarjoilua

– Laske ruokamenekki valmiiksi

– Huomioi erilaiset ruokavaliot

– Siirrä suuret huonekalut pois juhlatilasta

– Tee lisää tarjoilutilaa

– Tyhjennä naulakko

– Hyödynnä ulkotilaa

– Porrasta vieraiden saapuminen

– Ota maljakot esille

1. Säilytä ja tarjoile ruoka oikein

Monet juhlaruoista ovat varsinkin kesäkuumalla herkkiä pilaantumaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Varaa jääkaapista tilaa

Kannattaa ensin varmistaa, että jääkaapissa on tilaa tarjottaville. Jos jääkaappi tuntuu ahtaalta, voit pyytää naapurilta lupaa lainata hänen jääkaappiaan tai lainata jääkaappia. Yksi hyvä lisä kylmätilan kasvattamiseen on autoissakin käytettävät jäähdyttävät kylmälaukut, joihin voi latoa vaikka salaattikulhot päällekkäin.

Älä pidä ruokaa lämpimässä yli kaksi tuntia

Kun laitat ruokaa esille, varmista, ettei se ole tarjolla yli kahden tunnin ajan. Ruokaa kannattaakin olla tarjolla aina vain tarvittava määrä ja tuoda uutta ruokaa tilalle, kun vanha on syöty. Voit hyödyntää tässä pienempiä tarjoilukulhoja tai täyttää rasioista isompia kulhoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyödynnä kylmävaraajat

Erilaiset vihersalaatit säilyvät hyvänä hieman lämpimämmässäkin, mutta herkempien ruokien, kuten kalan ja lihan kanssa kannattaa olla tarkkana. Tarjoilussa kannattaa käyttää apuna erilaisia kylmähauteita, jotka pitävät ruoan viileänä pidempään.

Voit rakentaa kylmävaraajista käytännöllisen kylmäalustan, jonka päälle voit asettaa tarjottavat ruoat. Värikkäät kylmävaraajat saa piiloon erillisellä pöytäliinalla. Voit käyttää myös jääpaloja ja jäämurskaa tarjottavien astioiden ympärillä. Vedellä täytetty ja jäädytetty maito- tai mehupurkki toimii hyvin jäähdyttämiseen. Vuolukiviset astiat, alustat ja juomajäähdyttimet pakastettuna pitävät ruoat myös melko pitkään kylminä.

Jäähdytä juomat hetkessä ennen tarjoilua

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos ruokajuomat tuntuvat vievän jääkaapista liikaa tilaa, kannattaa ne jäähdyttää vasta vähän ennen tarjoilua. Juomat saa nopeasti kylmäksi upottamalla ne jäävesiseokseen, johon on lisätty suolaa. Suola laskee veden jäätymispistettä ja juomat jäähtyvät hetkessä.

Kuohuviini kannattaa kaataa laseihin vasta juuri ennen tarjoilua.
Kuohuviini kannattaa kaataa laseihin vasta juuri ennen tarjoilua. Kuva: Jaana Kankaanpää

2. Varaa oikea määrä tarjottavaa

Juhlatarjoilussa päänvaivaa monesti aiheuttaa tarjottavien ruokien määrän arvioiminen. Ruokaa kannattaa varata reilusti, mutta turhan monta lajia eri ruokaa on turha laittaa tarjolle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kannattaa huomioida, että lakkiaisissa ruokaa voi mennä vähemmän, sillä moni vieras kiertää useammat juhlat.

Huomioi erilaiset ruokavaliot

Kannattaa myös huomioida erilaiset ruokavaliot. Jo lähtökohtaisesti monesta ruoasta voi tehdä gluteenitonta ja laktoositonta. Lihattomia vaihtoehtoja kannattaa myös varata valmiiksi.

Laske ruokamenekki valmiiksi

Kun juhliin varaa oikean määrän ruokaa, hävikki pienenee, eikä ruoka lopu kesken.

Näin paljon ruokaa kannattaa laskea vierasta kohden

– Ruokaa kokonaisuudessaan 350–700 grammaa

– Lihaa on hyvä varata 140–180 grammaa

– Keittoa 2,3–3 desilitraa

– Ruokaisaa salaattia 150–200 grammaa

– Voileipäkakkua noin senttimetrin siivu

– Kahvia 2–3 kuppia

– Neljän munan kakusta riittää syötävää 10–15 hengelle ja kahdeksan munan kakusta 25–30 hengelle

Martat on julkaissut kätevän taulukon, josta näkee nopeasti, kuinka paljon ruokaa kannattaa varata. Taulukon löydät täältä.

3. Järjestä tarpeeksi istumatilaa

Jos juhliin on kutsuttu suurempi määrä ihmisiä, voi tilanpuute yllättää. Juhlatila kannattaakin valmistella jo hyvissä ajoin valmiiksi, ettei juuri ennen juhlia tarvitse hikoilla.

Siirrä suuret huonekalut pois juhlatilasta

Suuremmat huonekalut kannattaa siirtää syrjemmälle, viedä varastoon tai vaikka naapurille, jos tämä hänelle sopii. Samalla naapurilta tai ystäviltä voi pyytää tuoleja, penkkejä ja pieniä pöytiä lainaksi.

Tee lisää tarjoilutilaa

Pöytätilaa saa helposti lisää laittamalla suuren levyn pukkijalkojen päälle tai pienemmän pöydän päälle.

Tyhjennä naulakko

Naulakkotilaa kannattaa varata, vaikka monesti lämpimällä päällystakkeja ei monella mukana olekaan. Vie omat takit ja kengät pois eteisestä säilöön juhlien ajaksi, jolloin vieraat saavat lisätilaa.

Hyödynnä ulkotilaa

Kesällä juhlatilaa kannattaa laajentaa mahdollisuuksien mukaan terassille tai pihalle. Muista kuitenkin varautua huonompaan säähän, jolloin seurueelle pitää olla myös sisällä tilaa.

Porrasta viraiden saapuminen

Jos tilaa on niukalti, kannattaa porrastaa vieraiden saapumista. Tämä helpottaa myös ruokatarjoilussa.

Ota maljakot esille

Kukille kannattaa varata maljakoita valmiiksi, eikä pieni lahjapöytäkään ole pahitteeksi.