
Oopperaleivän suosio kestää aikaa ja sukupolvia
Lämpimiä leipiä on helppo valmistaa illanistujaisiin tai viikonlopun pieneksi ateriaksi. Oopperaleivän ystäviä on joka sukupolvessa mummoista ja vaareista lapsenlapsiin.Lämpimien leipien suosio oli taattu muutama vuosikymmen sitten. Ravintolassa oli tarjolla pikkunälkään kappeli- ja oopperaleipiä.
Kotona valmistettiin juustoraasteella kuorrutettuja lämpimiä leipiä. Useimmiten juustoraasteen alle kätkettiin ananas- ja kinkkuviipale.
Metsästäjänleipä tunnetaan täyteläisestä sienikastikkeesta. Sen alle laitetaan jauhelihapihvi tai lihaleikkeleitä.
Häränsilmäksi paistettu muna koristaa ooppera- ja kappelileipää. Koristeeksi valmiin leivän päälle voi laittaa nostalgisen persiljanoksan. Persilja oli ennen vanhaan leipien ehdoton koristeyrtti.
Oopperaleipä
4 annosta
4 viipaletta isoa moniviljapaahtoleipää
Pihvit
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
voita
Päälle
4 munaa
suola-mustapippurisekoitusta
1 punasipuli
salaattia
Tarjoiluun
etikkapunajuuria
maustekurkkua
Kuutioi sipuli ja sekoita jauhelihataikinaan yhdessä mausteiden kanssa. Muotoile taikinasta neljä pihviä ja paista pannulla molemmin puolin kypsäksi. Paista munat ohukaispannulla. Paista myös päälle tuleva suikaloitu punasipuli.
Pidä pihvi ja munat lämpiminä sen aikaa, kun paistat pannulla leipäviipaleet. Nosta lautaselle leipäviipale, päälle salaatinlehti, pihvi, punasipuli ja lopuksi paistettu muna. Rouhi munalle mustapippuri-suolasekoitusta.
Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria ja maustekurkkua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

