
Samin keksintö teki historiaa: Mäntsäläläinen sushipohja palkittiin maailmalla parhaana
Suomalainen sushikeksintö palkittiin Pariisissa ruokainnovaatiopalkinnolla. Nyt tuotekehityksessä etsitään kotimaista vaihtoehtoa hiilihydraatittomalle kasville.Kansainvälinen ruoka-alan ammattilaisista koostuva tuomaristo palkitsi King Konjac 2.0 -sushipalat SIAL Innovation Award -palkinnolla Pariisissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun palkinto saatiin Suomeen ruokatapahtuman 60-vuotisen historian aikana.
Kilpailussa oli arvioitavana yli 2000 elintarvikeuutuutta kaikkialta maailmasta. Tuomaristo koostui 35 kansainvälisestä elintarvikealan asiantuntijasta yli kymmenestä maasta. Tuomaristo perusteli voittoa hyvällä maulla, terveellisyydellä ja ympäristöystävällisyydellä.
King Konjac -innovaation ytimessä on perinteinen japanilainen konjak-kasvi, jolla sushin riisi korvataan. Innovaation keksijä ja King Konjacin toimitusjohtaja Sami Gauffin kertoo, että konjakista on tehty satojen vuosien ajan ruokaa. Yksi tunnetuin konjakista valmistettu ruokalaji on shirataki-nuudelit.
Maku ja rakenne ovat tulosta pitkästä suunnittelutyöstä, joka on toteutettu yhdessä Raito Sushin japanilaisten sushiammattilaisten kanssa. Kuva: King KonjacKun tyypillisesti juureksessa olisi tärkkelystä, on se kuitua konjakin mukulassa. Ravintona se onkin käytännössä pelkkää kuitua. King Konjac -sushipohjassa ei ole siis lainkaan hiilihydraattia ja se sisältää kymmenen kertaa vähemmän kaloreita kuin tavallinen sushiriisi.
Sushipohjat valmistetaan Mäntsälässä toistaiseksi vielä koekokoisella ruoantuotantolaitoksella. Konjak tulee tällä hetkellä Mäntsälään Aasiasta, mutta tällä hetkellä tutkitaan myös muita, kotimaisia vaihtoehtoja.
”Meillä on jo aika pitkälle edennyt suunnitelma siitä, että voisimme korvata konjakin kotimaisella vaihtoehdolla, joka tulisi teollisuuden sivuvirrasta”, Gauffin kertoo.
Myös kotimainen versio olisi hiilihydraatiton. Tarkemmin ei Gauffin kuitenkaan voi raaka-aineesta kertoa vielä tässä vaiheessa.
Sushin valmistamista Raito Sushin sushipisteellä. Kuvassa levitetään tankomuodossa wasabia ennen tarjoilua. Kuva: King KonjacKonjakia olisi Gauffinin mukaan mahdollista kasvattaa myös Suomessa. Monivuotisen kasvin mukulat kasvavat maan alla, mutta se on herkkä pakkaselle. Japanissa kasvi kaivetaan maasta ylös kellaroitavaksi talveksi, jonka jälkeen niiden kasvattamista jatketaan keväällä.
”Konjak voi tuottaa kolmekin vuotta satoa ja mukula voi kasvaa jopa jalkapallon kokoiseksi.”
Gauffinin tavoitteena on saada suomalainen innovaatio tunnetuksi maailmalla.
”Kalenteri on täyttynyt voiton jälkeen kovalla tahdilla ja tapaamisia on sovittu. Tavoitteemme alusta lähtien on ollut, että lähdemme maailmalle kunnianhimoisesti. Haaveemme on, että meiltä tulee ensimmäinen suomalainen elintarvike, jota syödään kaikkialla maailmassa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








