
Maukkaat keitot talveen – kokeile myös runebergintorttuja uudella tavalla valmistettuna
Madekeitto on sydäntalven sesonkiherkku. Lisäksi pilkkijät saavat narrattua jään alta pieniä ahvenia keittoaineksiksi. Runebergintorttu on helmikuun alun ajankohtainen leivonnainen. Tällä kerralla pyöräytetään leivokset kääretorttupohjasta.Suomalainen kalakeitto on useimmiten maitopohjainen. Varsinkin madekeitosta kermalisäys tekee täyteläisen makuisen.
Kaupan kalatiskiltä voi ostaa valmiiksi nyljetyn mateen. Nahaton kala auttaa keiton valmistamisessa. Onhan mateen nahan poistaminen monille kynnys keiton keittämiseen. Maiti ei kutuaikana ole käyttökelpoista, joten se kannattaa heittää sisälmysten kanssa pois. Maksan sen sijaan voi käyttää keitossa.
Hienojakoinen mäti otetaan talteen, pakastetaan ja syödään sulatettuna paahtoleivän tai blinien kanssa.
Madekeiton kanssa maistuu ruisleipä erityisen hyvältä. Voit lisätä kuivahtaneita paloja keittokattilaan valmiin keiton joukkoon pehmenemään tai ohuita viipaleita keittolautaselle.
Pilkkijöiden saaliiksi voi kertyä repullinen eri kokoisia kaloja. Keitä pienet kalat sekä isojen kalojen ruodot kalaliemeksi. Ota sisälmykset ja kidukset pois ja huuhtele kalat. Pieniä kaloja ei tarvitse suomustaa.
Laita kattilaan noin kilo pikkukaloja ja lisää päälle pari litraa vettä. Kuumenna ja kuori vaahtoa pois. Lisää sitten sipuli lohkoina, kokonaisia pippureita ja laakerinlehti. Keitä hiljalleen puolisen tuntia, kuori vielä mahdollista vaahtoa pois ja siivilöi lopuksi liemi. Liemestä saa maukkaan pohjan keitolle.
Ellei ole itse keitettyä kalalientä, niin kalaliemikuutioista syntyy hyvä keittoliemi. Pikkukaloista saa mainion kalaliemen, muttei välttämättä kalaa keittoon. Silloin kannattaa keittoon lisätä vaikkapa pakasteena myytäviä kalakuutioita.
Kaikki eivät ole kalakeiton ystäviä, vaikka pitävät kalasta varsinkin savustettuna. Heille voi tarjota hyvin maustettua linssikeittoa. Kasviskeiton kanssa maistuu ruisleipä kylmäsavulohella tai juustoviipaleella täydennettynä.
Helmikuun 5. päivän nimikkoleivos
Runebergintorttu on saanut nimensä kansallisrunoilijamme mukaan. Johan Ludvig Runebergin vaimo Fredrika leipoi makean nälkäiselle miehelleen leivonnaisia niistä tarpeista, mitä kulloinkin sattui olemaan. Nimikkoleivonnaiseen löytyi muun muassa keksimuruja sekä hilloa. Kerrotaan, että runoilija söi leivoksia aamiaisella punssin kera.
Leipomoiden runebergintorttu on kapea ja korkea leivonnainen. Koska lieriömäisiä muotteja ei monellakaan ole, niin torttu on saanut kotileipurien toimesta monenlaisia muunnoksia. Taikinaa paistetaan esimerkiksi muffinivuuissa tai kakun muotoisena.
Valmiille tortulle on ominaista punainen vadelmahillosilmä, jota ympäröi pursotettu sokerikuorruterengas. Kuivahkot tortut kostutetaan Fredrikan tapaan punssilla maustetulla sokerivedellä.
Sulatejuustoinen madesoppa
5 annosta
- Ainekset
- 1 (reilu kilo) madetta
- 8 dl vettä
- ½ rkl suolaa
- 10 maustepippuria
- 1–2 laakerinlehteä
- 2 (200 g) sipulia
- 5 (500 g) perunaa
- 2 dl täysmaitoa tai ruokakermaa
- ½ pkt sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)
- (tilliä)
- Lisäksi
- jälkiuuniruisleipäviipaleita
Valmistusohje
Laita nyljetty kala kylmään veteen reilun kokoisina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta.
Lisää suola, pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 minuuttia. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi.
Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 minuuttia.
Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää keittoon kalapalat, maito, juusto pieninä kuutioina ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita varovasti tasaiseksi. Mausta lopuksi halutessasi tuoreella tillillä.
Laita lautaselle keittoon ohuita jälkiuuniruisleivästä leikattuja ohuita viipaleita.
Talvinen linssikeitto lämmittää, sillä mausteena on valkosipulia ja tuoretta inkivääriä. Kuva: Kari SalonenTalvinen linssikeitto
6–8 annosta
- Ainekset
- 1–2 rkl öljyä
- 1–2 (175 g) sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 500 g porkkanoita
- 300 g (2–3) perunoita
- 1 rkl inkivääriä
- 12 dl vettä
- 8 kokonaista maustepippuria
- 1 rkl suolaa
- 2 laakerinlehteä
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- 2 dl punaisia linssejä
- Pinnalle
- kevätsipulia hienonnettuna
- Tarjoiluun
- ruisleipää
- levitettä
- kylmäsavulohiviipaleita
Valmistusohje
Kuullota hienonnetut sipulit ja valkosipulit öljyssä kattilan pohjalla. Lisää porkkanat kuutioituina ja perunat pieninä lohkoina. Sekoita ja kuumenna.
Lisää kuorittu, hienonnettu inkivääri, vesi, maustepippurit, suola ja laakerinlehdet ja tomaattimurska.
Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä. Lisää linssit kattilaan. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää tomaattimurska ja kuumenna. Tarkista maku ja kypsyys.
Lisää lautasella keittoannoksen päälle hienonnettua kevätsipulia. Tarjoa keiton kanssa kylmäsavulohivoileipä.
Pilkkijän ahvenkeitto
4 annosta
- Ainekset
- Liemi
- vajaa kilo ahvenia
- 1 l vettä
- 1–2 pientä sipulia
- 10 kokonaista valkopippuria
- 10 maustepippuria
- 1 rkl suolaa
- Keittoon
- 1 l kalalientä
- 4–5 perunaa
- 2 porkkanaa
- 2–3 kevätsipulin vartta tai pala purjoa
- 1 sitruunan mehu
- kypsää kalaa
- (voinokare)
- tilliä
Valmistusohje
Poista ahvenista sisälmykset ja kidukset. Huuhdo kalat. Laita kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois päältä.
Lisää pilkotut sipulit, suola ja pippurit. Keitä kaloja noin puoli tuntia. Pikkukaloja voi keittää kauemminkin, jotta maku irtoaa.
Siivilöi liemi ja perkaa kaloista talteen parhaat lihapalat.
Keitä lohkotut perunat, viipaloidut porkkanat sekä hienonnettu kevätsipuli kypsäksi kalaliemessä. Lisää sitruunan mehu, tilli ja halutessasi voinokare. Kuumenna ja lisää kalapalat sekä hienonnettua tilliä.
Runebergin päivän kahvipöydässä on tarjolla tällä kertaa kääretortusta tehtyjä leivoksia. Kuva: Kari SalonenRunebergin kääretorttuleivokset
8 kpl
- Ainekset
- 4 munaa
- 1 ¼ dl fariinisokeria
- 1 dl mantelijauhetta
- ½ dl perunajauhoja
- ½ dl piparkakkurouhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- Kostutus
- ½ dl vettä
- 2 tl sokeria
- (1 rkl punssia)
- Täyte
- 1 dl vadelmahilloa
- 2 dl vispikermaa
- 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
- Koristeluun
- kotimaisia vadelmia
Valmistusohje
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja fariinisokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää munavaahtoon.
Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia uunin keskiosassa.
Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle.
Kostuta jäähtynyt pohja kevyesti sokerivedellä, jonka voi halutessaan maustaa punssilla. Levitä vadelmahilloa pohjan päälle.
Vaahdota kerma ja vatkaa rahka vaahdon joukkoon. Levitä vajaa puolet vaahdosta hillon päälle.
Kääri levy leveyssuunnassa rullalle. Jätä saumakohta rullan alle. Voit leikata levystä vaihtoehtoisesti kahdeksan suikaletta ja rullata suikaleet. Anna rullan vetäytyä kylmässä tunnin verran.
Leikkaa rulla kahdeksaan osaan. Nosta palat pystyyn. Pursota tai levitä loppu täyte leivosten päälle. Koristele kotimaisilla vadelmilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





