Valtakunnallinen kurkkuviikko juhlii suosikkivihannesta – suomalainen popsii 30 kurkkua vuodessa
Suomalaiset suosivat kotimaista kurkkua. Kevään ja kesän satonäkymät ovat erinomaiset.
Kurkku on suomalaisten suosikkivihanneksia. Sitä syödään meillä 10 kiloa henkeä kohden. Kuva: Kimmo HaimiValtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään parhaillaan. Kauppapuutarhaliiton mukaan kurkku on yksi suomalaisten suosikkivihanneksista tuoreutensa, makunsa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi.
Vuonna 2022 kasvihuonekurkkua viljeltiin Suomessa noin 50 miljoonaa kiloa ja ulkomailta tuotiin noin 5 miljoonaa kiloa. Kauppapuutarhaliiton tiedotteen mukaan keskiverto suomalainen syö noin 10 kiloa, eli 30 kurkkua vuodessa. Kymmenen vuotta sitten luku oli noin 7 kiloa, eli määrä on lisääntynyt merkittävästi.
”Suomalaiset haluavat kurkkunsa nimenomaan kotimaisina, kurkun kotimaisuusaste on noin 90 prosenttia. Kotimaisen kurkun maku ja tuoreus ovat ylivoimaisia verrattuna tuontikurkkuun”, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes tiedotteessa.
Kurkun satonäkymät ovat tälle keväälle erinomaiset. Kurkkua viljelee Suomessa 117 yritystä 46 hehtaarin alalla.
”Kotimaisen kurkun tuotanto ja tarjonta lisääntyy kevättä kohti. Suomalaiset voivat luottaa siihen, että kotimaisen kurkun saatavuus on jatkossakin erinomainen”, Remes sanoo.
Suomalainen kurkku rikkoo myös maailmanennätyksiä. Suomessa on maailman korkeimmat kasvihuonekurkun keskisadot ja korkeimmat huippusadot. Viime vuonna keskisato oli Suomessa 109 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetriä kohden. Esimerkiksi Espanjassa kurkun viljelyssä tarvitaan yli kymmenkertainen ala maata saman vihannesmäärän tuottamiseen Suomeen verrattuna.
”Kasvihuoneviljelyosaaminen on Suomessa maailman huipputasoa, jonka ansiosta ala on muun muassa pudottanut ilmastovaikutustaan 60 prosenttia vuodesta 2014. Tämä on kasvihuoneviljelijöiden vuosikymmenten työn tulos. Kotimainen kurkku on vastuullinen valinta, vuodenajasta huolimatta”, Remes sanoo.
Kurkku on erinomainen C-vitamiinin lähde. Yksi kurkku sisältää noin 28 milligrammaa C-vitamiinia, joka vastaa pienen lapsen päivittäistä suositusta ja on lähes 40 prosenttia aikuisen saantisuosituksesta. Kurkku maistuu parhaiten tuoreena, mutta sitä voi käyttää monenlaiseen ruuanlaittoon. Se sopii esimerkiksi vihersmoothieen tai pikkelöitynä erilaisten ruokien kylkeen. Uusi hittiresepti on kurkkusushi, jossa merilevä on korvattu kurkulla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






