Rasvakypsennys sopii todella hyvin sorsankoiville ja -siiville – lopputulos on erityisen maukas
Rasvakypsennys, eli confit-kypsennys, on vaha lihan säilöntätapa, jota ei enää nykyaikaisten säilytysmahdollisuuksien vuoksi tarvitse käyttää säilöntään.
Rasvakypsennetyt sorsankoivet ja -siivet on naurettavan helppoja valmistaa. Rasvassa pienikään ruhonosa ei kuivu, vaan siitä tulee suussa sulavan mehevää. Kuva: Sanne KatainenRasvassa kypsentäminen on varsin käyttökelpoinen kypsennystapa riistalihalle, erityisesti pienille, luullisille ruhonosille, kuten lintujen siiville ja koiville. Nämä osat kuivuvat herkästi paistettaessa ja keitettäessäkin, mutta rasvakypsentämällä niistäkin saa takuumureaa lihaa.
Vaikka riistalintujen koivissa ja siivissä ei lihaa kauhean paljon olekaan, niin sitä on kuitenkin sen verran, että kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Sorsankoivet confit (eli rasvakypsennettyä sorsaa)
noin 4 annosta
- Ainekset
- 2 sorsan koivet ja siivet (nahallista tai nahatonta)
- 1 tl suolaa
- 1–2 tlk (à 400 g) hanhen- tai ankanrasvaa
- (½–1 l rypsiöljyä)
- timjaminoksia
Valmistusohje
Puhdista ja kuivaa koivet ja siivet. Mausta kevyesti suolalla.
Nosta palat uunivuokaan tai uunin kestävään kattilaan vieri viereen. Kun palat ovat hiukan ahtaasti, niin tarvittavan rasvan määrä vähenee. Kaada päälle tölkkirasva. Jos se ei peitä lihoja, lisää sen verran neutraalin makuista rypsiöljyä, että lihat ovat rasvan peitossa. Upota rasvaan muutama timjaminoksa.
Peitä kannella ja nosta 100-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi. Anna jäähtyä hetki. Pyyhi paloista pintarasva pois ja irrota lihat luista.
Vinkki: Jos et käytä lihoja heti, voit nostaa jäähtyneen astian jääkaappiin. Kylmässä rasva hyytyy ja tekee lihoille suojaavan peitteen. Ilmatiiviissä rasvassa lihat säilyvät muutan päivän. Luista riivityt lihat voi myös pakastaa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
