Oletko törmännyt ravintolassa lihan alkuperämerkintään? Lähetä kuva merkintätavasta MT:n koostetta varten
Ravintoloiden on pitänyt ilmoittaa käyttämänsä lihan alkuperä toukokuun alusta alkaen kirjallisesti.
Kouvolan kauppakeskus Veturin ravintola Mario ilmoittaa esimerkillisesti kassan vieressä kyltillä kaiken käyttämänsä lihan tulevan suomalaisilta tiloilta. Kuva: Anni-Sofia HoppiToukokuun alussa voimaan tullut asetus velvoittaa tarjoilupaikat ilmoittamaan käyttämänsä lihan alkuperämaan kirjallisesti.
MT kerää nyt lukijoiltaan kuvia siitä, miten lain noudattaminen on lähtenyt sujumaan ja millä tavoilla ravintolat ovat ilmoittaneet asiakkailleen käyttämänsä lihan alkuperän.
Alkuperän voi ilmoittaa esimerkiksi liitutaululla, ruokalistassa tai Hyvää Suomesta -merkillä. Ilmoitusvelvollisuus koskee muun muassa kahviloita, ravintoloita, grillejä ja laitosruokaloita, kuten kouluruokaloita.
Kuvan selvästä tai yhtä lailla epäselvästä alkuperän merkintätavasta voit lähettää sähköpostitse. Mainitse viestissä ruokapaikan nimi ja millä paikkakunnalla se sijaitsee.
Ruokapaikkojen lihan alkuperän merkintätavoista julkaistaan myöhemmin koostejuttu.
EU-asetus koskee tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa, mutta ei raakaliha- tai lihavalmisteita. Siksi monien pizzerioiden tai kebab-paikkojen ei tarvitse ilmoittaa alkuperää, sillä ne ostavat lihansa valmiiksi jalostettuina.
Jauhelihan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa, jos se sisältää suolaa enemmän kuin yhden prosentin. Ravintoloihin jauheliha tulee yleensä muovipakkauksissa, joissa suolaa on alle prosentti. Tällöin myös jauhelihapihvin alkuperä tulee ilmoittaa.
Lue lisää lihan alkuperämerkinnästä:
Lihan alkuperä pitää ilmoittaa – ei koske pizzerioita ja kebab-paikkoja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

