Joululimppu
Joulupöydän täydentää itse leivottu joululimppu. Puolukkasurvos antaa limppuun mukavan happaman maun ja siirappi makeuden. Leipä onnistuu hyvin, kun sen taikina on tiivistä ja taikinan pinta on tahmeaa. Liian pehmeästä taikinasta tulee likilaskuinen leipä, mutta lopputulos on kuiva, jos jauhoja on liikaa.Joululimppu
3 kpl
Ainekset
- 5 dl vettä
- 1 1/2 dl maltaita
- (1 tähtianis)
- 3 dl sokeroitua puolukkasurvosta
- 1 pala (50 g) hiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 1/2 dl siirappia
- 1 rkl pomeranssinkuorta
- noin 14 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 2 rkl rypsiöljyä tai voisulaa
Voiteluun
- 1/2 dl vettä
- 1/2 dl siirappia
Valmistusohje
Sekoita maltaat veteen ja laita halutessasi mukaan tähtianis. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta tähtianis pois. Lisää puolukkasurvos. Kun seos on kädenlämpöistä, niin murenna joukkoon hiiva ja lisää mausteet. Sekoita, kunnes hiiva on sulanut kunnolla. Alusta taikinaan jauhoja vähitellen, kunnes taikina on kiinteää ja pinnalta tahmeaa. Lisää voisula tai öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina. Leivo taikinasta kolme limppua. Kohota ne pellillä liinan alla.
Pistele leivät. Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Voitele leivät siirappivedellä noin 20 minuutin jälkeen ja toisen kerran puolen tunnin päästä siitä, kun leivät on laitettu uuniin. Voitele vielä lämpiminä. Anna jäähtyä peittämättä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

