Rapeapintaiset kasvispihvit juuriselleristä
Maukas juuriselleri taipuu moneen.
Uunissa paahdetusta kokonaisesta mukulaselleristä syntyy lempeänmakuiset paneroidut pihvit. Kuva: Carolina HusuAlun perin lääkekasvina Eurooppaan saapunutta mukula- eli juuriselleriä on kasvatettu Suomessa 1300-luvulta lähtien.
Mukulaselleri päätyy usein maun antajaksi liemiin, kastikkeisiin ja keittoihin, mutta se taipuu moneen muuhunkin. Kokeile sitä paahdettuna, paistettuna, friteerattuna ja haudutettuna. Yllätyt sen lempeän hienostuneista makuvivahteista.
Paneroidut juuriselleripihvit
4–6 pihviä
- Ainekset
- 1 (600–700 g) pienehkö kokonainen mukula- eli juuriselleri
- noin ½ dl rypsiöljy
- Leivitykseen
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1 kananmuna
- tilkka vettä
- 1 dl korppujauhoja
- 1½ tl kuivattua rosmariinia
- 1½ tl suolaa
- 1 tl valkopippuria
- Paistamiseen
- öljyä ja/tai voita
- Kastike
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- 2 rkl kapriksia silputtuna
- 2 rkl lehtipersiljaa silputtuna
- 2 tl sinappia
- 1 tl currya
- ripaus suolaa ja sokeria
Valmistusohje
Pese selleri huolellisesti juuresharjalla. Hiero sellerin pintaan öljy, nosta uunivuokaan ja paahda sitä 200-asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia. Kypsennysaika riippuu sellerin koosta. Kokeile kypsyyttä ohutteräisellä veitsellä.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään, peitä ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
Kuori jäähtynyt juuriselleri veitsellä vuollen. Leikkaa selleri puolentoista sentin paksuisiksi kiekoiksi.
Mittaa vehnäjauhot yhdelle lautaselle. Riko muna toiselle lautaselle, lisää tilkka vettä ja vatkaa haarukalla sekaisin. Mittaa kolmannelle lautaselle korppujauhot ja sekoita niiden joukkoon rosmariini, suola ja valkopippuri.
Pyöräytä sellerikiekot molemmin puolin ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten kananmunaan ja kääntele lopuksi korppujauhoissa.
Kuumenna paistinpannu ja lorauta pohjalle reilu kerros öljyä. Paista pihvit molemmin puolin ruskeiksi ja rapeiksi.
Tarjoa selleripihvit ranskankermakastikkeen ja raikkaan salaatin kera.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

