Ravintoloitsija ravintola-alan alkuperäkannasta: "En ymmärrä tätä pointtia"
Ravintoloitsija toivoo ravintoloille päätösvaltaa siihen, miten alkuperä ilmoitetaan.
Ministeriön ehdotuksessa ainoa arveluttava asia on ravintoloitsijan mukaan se, millä tavalla alkuperä pitää lopulta ilmoittaa. Hän toivookin, että ravintolat saisivat itse päättää, millä tavalla alkuperä ilmoitetaan. Kuvituskuva.Maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnoksen mukaan ravintoloiden tulee jatkossa ilmoittaa tuoreen lihan ja kalan alkuperä kirjallisesti. Helsinkiläisen ravintola Juuren perustaja Ilja Björs sanoo, että hän suhtautuu alkuperän ilmoittamiseen lähtökohtaisesti pelkästään positiivisesti.
"Tämä on juuri se, missä suunnassa pitää olla, jotta ihmiset tietävät, mitä he syövät", Björs korostaa.
Ministeriön ehdotuksessa ainoa arveluttava asia on ravintoloitsijan mukaan se, millä tavalla alkuperä pitää lopulta ilmoittaa. Hän toivookin, että ravintolat saisivat itse päättää, millä tavalla alkuperä ilmoitetaan.
"En pitäisi järkevänä, että alkuperän pitäisi lukea painetussa ruokalistassa. Se voi olla jopa hankala lukea, ja alkuperäasia menettää silloin merkitystään", hän sanoo.
Björs antaa esimerkin omasta ravintolastaan. Koska Juuri käyttää lähtökohtaisesti vain suomalaisia raaka-aineita, voisi olla Björsin mielestä niin, että vain se kerrottaisiin, eikä alkuperään tarvitsisi kertoa jokaisen ruokalajin kohdalla erikseen.
Juuressa tiedetään ravintoloitsijan mukaan varmasti, mistä heidän käyttämänsä raaka-aineet tulevat. Alkuperämaan ilmoittamisen sijaan he kertovatkin esimerkiksi, että heillä on tarjolla inarilaista siikaa.
Ravintoloitsija ei allekirjoita ravintola-alan etujärjestön näkemystä siitä, että uudistus vähentäisi pientuottajien raaka-aineiden käyttöä.
"Henkilökohtaisesti en ymmärrä tätä pointtia. Voisi olettaa, että tämä johtaisi siihen, että pientuottajia päinvastoin suosittaisiin", hän sanoo.
Björs kuitenkin huomauttaa, että ravintoloita on toki niin paljon erilaisia, että joissain ravintoloissa sääntely saattaa aiheuttaa ongelmia.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
