Janssoninkiusaus
Ruotsalaisten suosima yöruoka, janssoninkiusaus, saattaa olla oopperalaulaja Per Janzonin (1844–1889) tai Amerikkaan muuttaneen lahkolaissaarnaaja Erik Janssonin kehittelemä kermainen peruna-anjovisvuoka.
Maukkaan ja mehevän janssoninkiusauksen saat nopeammin uuniin, jos käytät pakastettua peruna-sipuliseosta. Kuva: Sanne KatainenJanssoninkiusaus
4–6 annosta
Ainekset
- 1 kg perunoita (keltainen pussi)
- 2 sipulia
- 2 ½ rkl voita
- 1 prk (125/80 g) anjovisfileitä tai Janssonin fileitä
- 4 dl kuohukermaa
- ¾ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 rkl korppujauhoja
Päälle
- muutama lastu voita
Lisäksi
- etikkakurkkuja ja -punajuuria
Valmistusohje
Kuori perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi suikaleiksi. Huuhtele perunat siivilässä juoksevan kylmän veden alla, valuta ja taputtele kuiviksi puhtaan keittiöpyyhkeen poimuissa.
Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna voi paistinpannussa ja kuullota sipulit. Älä ruskista.
Levitä puolet perunoista voideltuun uunivuokaan (vetoisuus 2 litraa). Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Levitä anjovikset tasaiseksi kerrokseksi (säästä liemi) ja lisää kuullotetut sipulit. Kumoa loput perunat päälle ja tasoittele pinta.
Sekoita anjovisliemi kermaan ja kaada seos vuokaan. Ripottele pintaan korppujauhot. Vuole juustohöylällä ohuita voilastuja pinnalle.
Paista kiusausta 200-asteisessa uunissa 1–1 ½ tuntia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.
Tarjoa lisänä etikkakurkkuja ja -punajuuria. Ruokajuomana maistuu vesi tai olut.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
