Pilkkijän kalakeitto on pakattu täyteen makua – näin hyödynnät myös pienemmät ahvenet
Tee pienistä kaloista ja isompien kalojen ruodoista kalaliemi.Pilkkijöiden saaliiksi voi kertyä repullinen eri kokoisia kaloja. Keitä pienet kalat sekä isojen kalojen ruodot kalaliemeksi. Ota sisälmykset ja kidukset pois ja huuhtele kalat. Pieniä kaloja ei tarvitse suomustaa.
Laita kattilaan noin kilo pikkukaloja ja lisää päälle pari litraa vettä. Kuumenna ja kuori vaahtoa pois. Lisää sitten sipuli lohkoina, kokonaisia pippureita ja laakerinlehti. Keitä hiljalleen puolisen tuntia, kuori vielä mahdollista vaahtoa pois ja siivilöi lopuksi liemi. Liemestä saa maukkaan pohjan keitolle.
Ellei ole itse keitettyä kalalientä, niin kalaliemikuutioista syntyy hyvä keittoliemi. Pikkukaloista saa mainion kalaliemen, muttei välttämättä kalaa keittoon. Silloin kannattaa keittoon lisätä vaikkapa pakasteena myytäviä kalakuutioita.
Pilkkijän ahvenkeitto
4 annosta
- Ainekset
- Liemi
- vajaa kilo ahvenia
- 1 l vettä
- 1–2 pientä sipulia
- 10 kokonaista valkopippuria
- 10 maustepippuria
- 1 rkl suolaa
- Keittoon
- 1 l kalalientä
- 4–5 perunaa
- 2 porkkanaa
- 2–3 kevätsipulin vartta tai pala purjoa
- 1 sitruunan mehu
- kypsää kalaa
- (voinokare)
- tilliä
Valmistusohje
Poista ahvenista sisälmykset ja kidukset. Huuhdo kalat. Laita kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois päältä.
Lisää pilkotut sipulit, suola ja pippurit. Keitä kaloja noin puoli tuntia. Pikkukaloja voi keittää kauemminkin, jotta maku irtoaa.
Siivilöi liemi ja perkaa kaloista talteen parhaat lihapalat.
Keitä lohkotut perunat, viipaloidut porkkanat sekä hienonnettu kevätsipuli kypsäksi kalaliemessä. Lisää sitruunan mehu, tilli ja halutessasi voinokare. Kuumenna ja lisää kalapalat sekä hienonnettua tilliä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


