Ruokakulttuuriasiamies tyrmää ravintola-alan väitteet alkuperämerkinnöistä: "Miten se nyt vaikuttaisi?"
Ravintola-alan mukaan alkuperämerkintöjä koskeva uudistus vähentäisi pientuottajien käyttöä.
Syväniemen mukaan asetusehdotus on todella kevyt, sillä lihan ja kalan alkuperää ei suinkaan tarvitse merkitä painettuun ruokalistaan, vaan alkuperän voi ilmoittaa vaikkapa ravintolan valotaululla. Kuva: Markku VuorikariRavintola-alan mukaan maa- ja metsätalousministeriön vaatimus annoksissa käytetyn tuoreen lihan ja kalan ilmoittamisesta kirjallisesti vähentäisi ravintoloiden raaka-aineiden hankintaa pientuottajilta. Ravintola-ala perustelee näkemystä sillä, että uudistuksen myötä ravintolat keskittäisivät hankintansa suurille tavarantoimittajille.
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ei usko, että näin todellisuudessa kävisi.
"Miten se nyt vaikuttaisi sellaisiin ravintoloihin, jotka jo nyt pitävät alkuperää esillä", Syväniemi kummastelee.
Syväniemen mukaan asetusehdotus on todella kevyt, sillä lihan ja kalan alkuperää ei suinkaan tarvitse merkitä painettuun ruokalistaan, vaan alkuperän voi ilmoittaa vaikkapa ravintolan valotaululla.
Matkailu- ja ravintolapalveluita edustavan Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi on arvellut myös, että uudistus lisäisi kypsien jalosteiden, kuten kebablihan käyttöä ravintoloissa, koska lihajalosteiden alkuperää ei tarvitse ilmoittaa.
"Ihmiset haluavat syödä myös tuoretta ruokaa. Eivätköhän ravintolat tarjoa sitä, mitä asiakkaat haluavat", Syväniemi pohtii.
Ruokakulttuuriasiamies muistuttaa, että ravintola voi kertoa myös jalosteiden alkuperän, jos se niin haluaa.
Mara on aiemmin myöntänyt, että ravintolat eivät läheskään aina tiedä, mistä niiden raaka-aineet tulevat. Tukkupakkauksissa saattaa Maran mukaan lukea valmistuspaikkana ainoastaan EU tai ei EU. Syväniemi kannustaa kuitenkin kertomaan alkuperän siitä huolimatta, että alkuperäksi olisi merkitty ainoastaan EU.
"Miksi sitä ei voisi kertoa kuluttajalle?", hän kysyy.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
