Hapanjuurella myös pannarista tulee herkkua: MT testasi palkitun keittokirjan reseptejä
Satu Koiviston kirja avaa hapanjuurileivonnan tarkasti, monipuolisesti ja helposti ymmärrettävästi.
Hapanjuurisämpylät onnistuvat kirjan ohjeilla, kuten monet muutkin leivät. Kuva: Terhi Pape-Mustonen / WSOYSatu Koiviston Helpomman hapanjuuren käsikirja on sen tason keittokirja, että siitä tulee helposti keittiön perustarpeistoa. Se valittiinkin äänestyksessä myös Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi.
Perusteellinen kirja antaa erittäin ymmärrettävän ja tarkan kuvauksen juurileivonnan periaatteista ja metodeista. Siihen on koottu kattava tarjonta reseptejä eri tilanteisiin: leivistä löytyvät sämpylöiden ja peruslimppujen lisäksi pitsat, briossit, ruispalat, näkkärit ja erilaiset piirakat. Lisäksi reseptejä on esimerkiksi letuille ja kekseille.
Olen leiponut leipäjuurella nyt joitain vuosia. Tällä hetkellä käyttämäni juuri on itse valmistettu. Tykkään itse paistaa leipäni padassa, jossa ne ovat onnistuneet hyvin.
Minulle Koiviston kirjan kiinnostavinta antia ovatkin muut kuin leipäreseptit: esimerkiksi leipäjuurella valmistetusta pannukakusta tulee herkullista, siinä on upean vivahteikas maku.
Testasin myös focacciaa, ohrarieskaa, sienirullia, saaristolaisleipää, paahtoleipää ja sämpylöitä. Erityisesti focaccia ja sienirullat olivat napakymppejä. Pullan ohjetta jäin kaipaamaan, mutta ehkä sen leipominen onnistuu jotakin kirjan reseptiä soveltamalla?
Pannukakku valurautapannussa
- 50 grammaa voita
- 100 grammaa aquafabaa tai 2 munaa
- 100 g kauramaitoa
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl leivinjauhetta
- 1 rkl sokeria
- 250 g laiskaa juurta
- 50 g vehnäjauhoja
Viimeistelyyn
- tomusokeria
Tarjoiluun
- hilloa
Käännä uuni lämpenemään 225-asteiseksi. Mittaa voi valurautapannulle (halkaisija 23 cm) ja nosta pannu uuniin. Pidä pannua uuniksi, kunnes voi on sulanut ja hieman ruskettunut, noin 10 minuuttia uunista riippuen.
Mittaa loput aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin. Ota valurautapannu uunista (varovasti, se on tulikuuma!) ja kaada sula voi muiden aineisten sekaan. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina pannulle. Paista pannukakkua 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
Siivilöi pinnalle tomusokeria ja syö lämpimänä hillon kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




