Bakewellin torttu on perinteinen englantilainen leivonnainen – suomalaisessa versiossa käytetään metsävadelmia
Bakewellin torttu on englantilainen vadelmapiirakka, jonka ihanuus syntyy pehmeän mantelitäytteen, vadelmahillon ja tuoreiden vadelmien liitosta.
Tarjoile vadelmatorttu täysin jäähtyneenä. Voit hyvin valmistaa sen myös tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuva: Elina LampelaBakewellin torttu
- Ainesosat:
- Pohja:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 75 g kylmää voita tai leivontamargariinia
- noin 3 rkl kylmää vettä
- Mantelitäyte eli frangipane:
- 150 g voita tai leivontamargariinia
- 2 dl vaahterasiirappia
- 200 g mantelijauhetta
- 2 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- hyppysellinen suolaa
- 4 rkl vettä
- Muut täytteet:
- 1,5 dl vadelmahilloa
- tuoreita vadelmia
- noin 1 dl mantelilastuja
Valmistusohje
Voitele piirakkavuoka (halkaisija 27 cm). Mittaa kulhoon vehnäjauhot. Lisää jääkaappikylmä voi tai leivontamargariini kuutiona ja nypi muruksi. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Taikina ei saa olla vetistä tai löysää, vaan siitä pitää tulla napakka pallo.
Painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista mantelitäyte: Sulata voi tai margariini mikrossa. Sekoita sulaneen rasvan joukkoon vaahterasiirappi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää kuivat aineet rasva-siirappiseokseen. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Levitä piirakkapohjan päälle vadelmahillo. Lusikoi hillon päälle mantelitäyte. Tasoita se varovasti, jotta mantelitäyte ja hillo eivät sekoitu. Painele pinnalle tuoreita vadelmia ja ripottele lopuksi päälle mantelilastuja.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla tasalämmöllä 180 asteessa noin 40 minuuttia. Anna tortun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

