
Rapeat tacokuoret ja tortillalätyt sopivat mökkiläisen eväiksi ‒ näillä aineksilla voit korvata tortillakuoret
Rennot, värikkäät, eloisat ja iloiset. Sellaiset ovat parhaat kesäjuhlat, ja niiden ruokateemaksi sopii mausteinen texmex. Ruokalajit on helppo toteuttaa mökkikeittiössäkin.
Hauskat syötävät tortillakupposet syntyvät näppärästi muffinipellillä. Täytteeksi mintulla maustettua kesämarjasalaattia ja pintaan makurahkanokare. Jälkkärinteko on helppoa kuin heinänteko. Kuva: Carolina HusuMikäli markettien texmex-hyllyjä on uskominen, Teksasin meksikolaismaut ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin vatsan kautta. Aineksia löytyy pienimpienkin puotien valikoimista.
Monenlaiset rapeat tacokuoret ja tortillalätyt ovat käteviä mökkiläisen eväitä pitkän säilyvyytensä takia – eivätkä ne vaadi edes kylmätilaa. Makumaailma on helppo viilata kohdilleen napsauttamalla salsatölkki auki tai ripottelemalla oikeassa suhteessa sekoitetut mausteet yhdestä pussista. Nekin vievät vain vähän tilaa kuivamuonakaapista ja säilyvät hyvin.
Luova mökkikokki loihtii tutuista raaka-aineista texmex-henkisiä ruokia, jotka rikastavat kesän herkutteluhetkiä mukavasti.
Kun ahvenet on moneen kertaan paistettu ja syöty, kokeile cevicheä eli sitrusmehulla raakakypsytettyä kalaa. Cevicheen kelpaa vain ehdottoman tuore kala, ja mausteliemessä tulee olla riittävästi happoa. Jos käytät järvikalaa, pakasta kalat 3–4 vuorokaudeksi heti fileoimisen jälkeen loisvaaran poistamiseksi.
Kuutioiksi leikattuna kala marinoituu nopeasti ja on syöntivalmista jopa puolessa tunnissa, mutta cevichen voi antaa tekeytyä jääkaapissa vuorokaudenkin verran. Liemen happo on useimmiten tuorepuristettua limettimehua. Siihen vielä loraus öljyä ja mausteeksi ainakin chiliä, oman maun mukaan muitakin, ja marinadi on valmis.
Jos tortillalättyset unohtuivat ostoslistalta, ratkaise puute lettupannulla tai muurikalla. Kun lisäät lettutaikinaan tacomaustetta, saat kelpo texmex-kääreet täytteeksi tulevalle jauhelihaseokselle.
Marjasesongin ollessa parhaimmillaan jälkiruuan keksiminen ei tuota päänvaivaa. Marjasalaattiin voit käyttää mitä milloinkin on saatavilla ja useita lajikkeita.
Maateema pysyy hallussa, kun pyöräytät tortillalätyistä syötävät tarjoilukipot muffinipellin koloissa. Silppua täytteeksi tulevaan marjakimaraan tuoretta minttua ja purista tilkka limettimehua, niin meksikolainen fiesta on mariachi-orkesterin musisointia ja raikasta juomaa vailla valmis.
Olut sopii loistavasti texmex-ruokien kaveriksi, mutta siihenkin saat lisätwistiä, kun sekoitat oluen joukkoon puolet ginger alea. Juoman nimi on silloin Shandy, ja siitä on olemassa lukuisia versioita. Radlerissa olut on jatkettu sitruunalimonadilla, Tangossa appelsiinilimulla ja Dieselissä kolajuomalla.
Jos mahdollista, jäähdytä lasit hyvin, sillä jäät eivät perinteisesti kuulu tähän juomaan. Olutdrinkit maistuvat yleensä niillekin, jotka eivät tavallisesti oluesta niin piittaa. Mietona drinkkinä ne mahdollistavat fiestan jälkeiseen päivään heräämisen ilman päänsärkyä. Juomat toimivat myös alkoholittomalla oluella.
Raikkaan ahvencevichen kanssa voi tarjota maissilastujen tilalla uusia perunoita tai vaikka molempia. Kuva: Carolina HusuAhvenceviche
8 alkupala-annosta
- 400 g pakastettuja nahattomia ahvenfileitä
- 1 tomaatti
- 1 punainen mieto chilipalko
- ½ ruukkua korianteria
- 1 tl limetin raastettua kuorta
- ½ dl limettimehua
- ½ tl suolaa
Tarjoiluun
- maissilastuja
- uusia perunoita
Sulata pakastetut kalat. Poista ahvenfileistä ruodot ”pöksyttämällä” eli leikkaamalla fileen keskeltä ohut viipale y-ruodon kohdalta. Näin, pääset eroon lopuista ruodoista. Pöksyttämisen jälkeen filee muistuttaa, ainakin etäisesti, kaksilahkeisia housuja.
Kuivaa kalat talouspaperilla taputellen. Leikkaa fileet pieniksi kuutioiksi laakeaan kulhoon.
Paloittele huuhdeltu tomaatti pieniksi kuutioiksi. Huuhtele chili, halkaise se ja poista siemenet. Hienonna chili ja korianteri. Sekoita tomaatti, chili ja korianteri kalakuutioiden joukkoon.
Raasta mukaan limetin kuorta ja purista joukkoon mehu. Mausta ceviche suolalla. Kääntele ainekset sekaisin ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Tarjoa alkuruokana maissilastujen ja/tai keitettyjen uusien perunoiden kera.
Muurikalla paistetut tacomaustetut letut tuuraavat tortillalättyjä mainiosti. Kääri täytteeksi maukasta jauhelihahöystöä. Kuva: Carolina HusuTexmex-letut
8 kappaletta
- 3 kananmunaa
- 2 dl maitoa
- 1¼ dl vehnäjauhoja
- 1½ rkl tacomaustetta
Paistamiseen
- 2–3 rkl voita tai öljyä
Riko munat kulhoon. Vatkaa joukkoon maito ja jauhot. Lisää tacomauste ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota jääkaapissa puolisen tuntia.
Kuumenna rasvatilkka lettupannussa (halkaisija 20 senttiä). Kaada noin ½ desilitraa taikinaa kerrallaan pannuun ja paista letut molemmin puolin kullanruskeiksi. Käytä ja täytä tortillalättyjen tapaan.
Texmex-jauhelihapannu
8 annosta
- 1–2 kesäsipulia varsineen
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 paprika
- 2 ruukkua (noin 100 g) lehtikaalia
- 400 g naudan jauhelihaa
- 2 rkl öljyä
- 1 prk (230 g) chunky salsa- tai tacokastiketta
- noin ½ dl vettä
- 1 ps (28 g) tacomaustetta
- (suolaa)
- 150 g cheddarjuustoraastetta
- muutama salaatinlehti
- kesäsipulin varsia silputtuna
Kuori ja hienonna sipulit. Säästä silputut varret viimeistelyyn.
Huuhdo ja kuutioi paprika.
Huuhdo lehtikaali, poista kovat keskiruodit ja hienonna silpuksi. Jos käytät ruukkulehtikaalia, keskiruoteja ei tarvitse poistaa.
Ruskista jauheliha öljyssä.
Lisää jauhelihan joukkoon sipulit. Jatka paistamista sekoitellen pari minuuttia. Lisää paprika ja lehtikaali pannulle. Jatka paistamista vielä muutama minuutti.
Lisää mausteinen tomaattikastike. Huuhtele purkki vedellä ja kaada vesi kasariin. Lisää tacomausteseos pannulle. Hauduta kannen alla viitisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää halutessasi ripaus suolaa. Ohenna täytettä tarvittaessa vesitilkalla.
Jaa jauhelihaseosta letuille. Lisää juustoraastetta, salaatinlehtiä ja kesäsipulinvarsisilppua. Kiedo lätyt rullalle ja tarjoa saman tien.
Vinkki: Voit kääriä rullat valmiiksi, säilyttää jääkaapissa ja kuumentaa uunivuoassa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Rapeat tortillakulhot marjasalaatilla
8 kappaletta
- 30 g voita
- 4 vehnätortillaa (M-koko)
- 3–4 rkl sokeria
Marjasalaatti
- ¼ dl sitruslikööriä tai limettimehua
- 2 rkl tuoretta minttua silputtuna
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 dl mansikoita
- 2 dl mustikoita
- 1 dl vadelmia
Lisäksi
- 2 dl vaniljarahkaa tai sitrusjugurttia
Sulata voi. Leikkaa tortillalätyt puoliksi. Voitele puolikkaat ja ripottele päälle sokeria.
Kiepauta tortillapuolikas kupin muotoon siten, että sokeroitu puoli jää sisälle. Nosta kuppi muffinipellin koloon ja painele tortillaa myötäilemään kolon pohjaa ja seinämää.
Paista tortillakuppeja 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet reunoilta. Irrota kupit jäähtyneinä.
Sekoita kulhossa likööri tai mehu, minttu sekä sokerit.
Pilko mansikat. Kääntele ne sekä mustikat ja vadelmat marinadiin.
Lusikoi marjasalaattia rapeisiin tortillakuppeihin ja lisää jokaiseen nokare maustettua rahkaa tai jugurttia tai niiden sekoitusta.
Texmex-fiestan itseoikeutettu juoma on olut. Kun lisäät siihen puolet ginger alea, on juoman nimi Shandy. Kuva: Carolina HusuShandy-olutdrinkki
2 annosta
- 3 dl lagerolutta
- 3 dl ginger ale -limonadia
Koristeeksi
- sitruunaviipale
- tuoretta minttua
Jos mahdollista, nosta tarjoilulasit jääkaappiin tai pakastimeen.
Kaada hyvin viilennetty olut ja ginger ale puoliksi kahteen lasiin.
Koristele lasit mintunoksalla ja sitruunaviipaleella, joista voit hieman puristaa mehua juoman joukkoon.
Vinkki: Jos kaipaat jääpaloja, jäädytä ne limonadista, niin juoma ei laimene jäiden sulaessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



