Elintarviketurvallisuus säilyi hyvänä – silti ruokamyrkytysepidemiat lisääntyivät
Tarkastusten määrä palasi koronaa edeltäneelle tasolle.Elintarvikevalvonnan valvontatietoja eli Oiva-raportteja julkaistiin vuonna 2022 peräti 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Arvioinneista 85 prosenttia oli ”oivallisia” ja ”hyviä”.
”Toivottavasti elintarviketurvallisuuden positiivinen kehitys jatkuu, ja elintarviketurvallisuuteen pystytään panostamaan tarvittavat resurssit myös jatkossa”, painottaa Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston johtaja Marjatta Rahkio tiedotteessa.
Elintarvikevalvonnan tarkastusmäärät palasivat covid-epidemiaa edeltävälle tasolle. Yhteensä tarkastuksia tehtiin noin 24 000.
Viranomaisrekistereissä olevien elintarvikehuoneistojen määrä laski jonkin verran. Tämä voi johtua elintarvikelain mukaisen perusmaksun käyttöönotosta, minkä seurauksena rekistereistä poistettiin toimintansa lopettaneita elintarvikealan yrityksiä. Kunnat perivät vuosittain 150 euron suuruisen valvonnan perusmaksun valvomiltaan elintarvikeyrityksiltä.
Vuonna 2022 elintarvikevälitteisten ruokamyrkytysepidemioiden määrä oli edellistä vuotta hieman korkeampi, mutta sairastuneiden määrät olivat edeltävää vuotta matalammat. Myös elintarvikkeiden takaisinvetojen määrän kasvu taittui.
Vientimaiden edellyttämiä vientivalvontoja jatkettiin. Viime vuonna saatiin vientiluvat suomalaisille kananmunille ja munatuotteille sekä siipikarjanlihalle Etelä-Koreaan. Lisäksi Japani myönsi vientiluvan naudanlihalle ja naudanlihatuotteille.
Pääosan elintarvikevalvonnasta tekevät kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset, mutta myös aluehallintovirastot, Tulli, puolustusvoimat, Valvira ja Ruokavirasto.
Viranomaisvalvonnan ja -tutkimusten tulokset vuodelta 2022 on koottu julkaisuun Elintarviketurvallisuus Suomessa 2022.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







