Osaatko suolata kalan oikein? Ota käyttöön ravintoloiden varma tapa onnistua
Suolan määrää ei kannata liioitella. Liian vähänkään suolaa ei kannata käyttää, jotta kala ei jää mauttomaksi. Kannattaa kokeilla suolalientä, jota suositaan monissa ravintoloissa.Kun kala on suolattu oikein, pääsee sen maku oikeuksiinsa. Sopiva määrä suolaa korostaa kalan makua, kun taas suolaton kala on mautonta. Liika suola tekee mausta taas pistävän.
Pro Kala ry jakoi ravintoloistakin tutut vinkit kalan oikeaoppiseen suolaamiseen. Onnistuneeseen tulokseen pääsee mittaamalla suolan määrän ja käyttämällä oikeanlaista suolaa.
”Kalalle sopii parhaiten jodioimaton merisuola, sillä jodi tuo kalaan helposti kitkerän sivumaun”, Pro Kala ohjeistaa.
Hyvä tapa suolata kalaa on suolaliemi, jota käytetään usein myös ravintoloissa. Tässä suolaustavassa etuna on se, että kala suolautuu tasaisesti. Suolaliemessä saa suolattua nopeasti isommankin määrän kalaa.
Kalalle kannattaa käyttää noin kymmenprosenttista suolalientä. Sekoita siis litraan vettä desilitra merisuolaa. Suolattava kala laitetaan korkeareunaiseen astiaan ja päälle kaadetaan suolavesi.
Suolaamiseen tarvittava aika riippuu kalan koosta. Esimerkiksi puolen kilon kirjolohifilee vaatii noin 15-20 minuuttia, kun taas nahattomat fileepalat suolautuvat kymmenessä minuutissa.
Kun kala on suolaantunut, nostetaan se pois suolaliemestä ja kuivataan talouspaperilla. Tämän jälkeen kalan voi valmistaa haluamallaan tavalla. Suolaliemellä suolaus sopii hyvin myös savustettavalle kalalle.
Kalan suolaus suolaliemessä
1 l vettä
1 dl merisuolaa
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon merisuola ja sekoittele, jotta suola liukenee veteen. Jäähdytä liemi, muuten se kypsentää kalan.
Laita raaka kala sopivan kokoiseen astiaan. Kaada päälle suolaliemi ja anna kalan olla liemessä haluttu aika, esimerkiksi 20 minuuttia. Jos kala ei uppoa liemeen kokonaan, käännä se noin puolivälissä haluttua aikaa.
Lopuksi nosta kala liemestä, kuivaa pinnat ja valmista halutulla tavalla. Voit tehdä lientä tuplamäärän isommalle kalalle.
Ohje: Pro Kala ry
Toinen vaihtoehto kalan suolaukseen on kuivasuolaus kaksiprosenttisessa suolassa. Tällöin esimerkiksi 600-grammaiselle kalafileelle tarvitaan 12 grammaa suolaa.
Kuivasuolauksessa suola ripotellaan tasaisesti kalan pinnalle ja kalan annetaan suolautua yön yli jääkaapissa. Suolaa ei tarvitse pyyhkiä tai pestä suolauksen jälkeen pois.
Jos pidempää aikaa suolaamiseen ei ole, kannattaa kala pyrkiä suolaamaan ainakin 10 minuuttia ennen paistamista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







