Paahdettu lintuliemi
Liemen tekeminen on helppoa ja itse tehtynä se peittoaa kaupan valmiit kuutiot.
Metsästävässä kodissa kannattaa keitellä erilaisia lihaliemiä. Jäähtynyt liemi on helppo pakastaa sopivina kerta-annoksina. Kuva: Sanne KatainenPaahdettu lintuliemi
- 1–2 l valmista lientä
Ainekset
- 3–5 kyyhkyn rankaa, joista fileet on irrotettu
- vettä
- 1 sipuli
- 1–2 sellerinvartta
- 2 porkkanaa
- 1 pieni palsternakka
- 2 tl katajanmarjoja
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl valkopippuria
- 3 laakerinlehteä
Lisäksi
- 1–2 tl suolaa
Valmistusohje
Nosta rangat uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes rangat ovat selvästi saaneet väriä. Käännä rankoja kerran paahtumisen aikana. Siirrä rangat isoon kattilaan ja lisää vettä, kunnes ne peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Kuori kiehumisen alkuvaiheessa syntyvä vaahto pois.
Kun vaahtoa ei enää synny, lisää kattilaan kuorimaton sipuli, sellerinvarret, kuoritut ja paloitellut juurekset sekä mausteet suolaa lukuun ottamatta. Anna kiehua hiljaa poreillen noin kaksi tuntia.
Siivilöi liemi ja maista. Jos maku on mieto, anna liemen kiehua voimakkaasti, kunnes kolmasosa tai puolet liemestä on haihtunut. Lisää suolaa vasta tässä vaiheessa, puoli teelusikallista kerrallaan. Sekoita ja maista aina ennen seuraavaa lisäystä. Suola lisätään vasta kokoon keittämisen jälkeen, koska muuten liemestä tulee liian suolaista.
Käytä lientä ruoanlaittoon, esimerkiksi kastikkeisiin, keittoihin tai risottoihin. Jäähtyneen liemen voi mainiosti pakastaa sopivissa annospusseissa odottamaan myöhempää käyttöä.
Vinkki: Liemen keittämisen jälkeen voit irrottaa rangoista kaikki lihat, jotka saat irti. Niitä ei tule paljon, mutta vähäkin määrä antaa hyvää makua erilaisiin kastikkeisiin ja keittoihin.
Vinkki: Samalla ohjeella voit keittää lintuliemen myös muiden riistalintujen rangoista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
